51

Με συνέπειες εάν δεν βάλει την υπογραφή του στη Συνθήκη της Λισαβόνας προειδοποιεί ο Νικολά Σαρκοζί τον ευρωσκεπτικιστή πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος κρατά σε ομηρία την ΕΕ με ενστάσεις της τελευταίας στιγμής. Αποδοκιμάζουν τον Κλάους ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ζητώντας επικύρωση της Συνθήκης.

«Έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων [για τον Κλάους] και δεν θα είναι χωρίς συνέπειες» προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro και η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή. Για το Νικολά Σαρκοζί το ζήτημα θα πρέπει να έχει λυθεί έως το τέλος του έτους.

Η Γαλλία έχει ήδη ξεκαθαρίσει διά του υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ ότι αποκλείεται κάθε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης που θα οδηγήσει σε νέα επικύρωση από τους «27».

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας με τον Βάτσλαβ Κλάους να προβάλλει ενστάσεις την τελευταία στιγμή, κόντρα στη συνταγματική πλειοψηφία της θεσμικής εξουσίας της ίδιας του της χώρας.

Την αξίωση του Κλάους να εξαιρεθεί η Τσεχία από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αποδοκίμασε την Πέμπτη ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν, προτρέποντας τον από κοινού με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να βάλει την υπογραφή του στο κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας έκρινε συμβατή με τη νομοθεσία της χώρας τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη.

Με τη διατύπωση της επίσημης αυτής θέσης της, την οποία ανακοίνωσε μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ, η τσεχική κυβέρνηση αντιδρά στην πρόσφατη προσφυγή που κατέθεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της Συνθήκης 17 συντηρητικά μέλη της Γερουσίας.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, την οποία έχουν επικυρώσει και τα δύο σώματα του τσεχικού Κοινοβουλίου. Ωστόσο ο Βάτσλαβ Κλάους επιμένει να ζητά για τη χώρα του επιπλέον παραχωρήσεις (εξαίρεση από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων) πριν βάλει την πολυπόθητη υπογραφή του στο κείμενο της Συνθήκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ