43

Νόμο με τον οποίο καθιερώνεται η 22α Μαΐου ως ημέρα στη μνήμη του πολιτικού Χάρβεϊ Μιλκ, υπέγραψε ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Ο Μάρβεϊ Μιλκ είχε πρωτοστατήσει για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου -την ημέρα των γενεθλίων του Μιλκ- τα σχολεία της Καλιφόρνια θα τιμούν τη μνήμη του ομοφυλόφιλου πολιτικού, η ζωή του οποίου γυρίστηκε πρόσφατα ταινία με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν.

Ο Χάρβεϊ Μιλκ, δημοτικός σύμβουλος στο Σαν Φραντσίσκο, ήταν ο πρώτος αιρετός πολιτικός που δήλωνε ανοιχτά ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Δολοφονήθηκε το 1978 μαζί με το δήμαρχο της πόλης, Τζορτζ Μοσκόνε.

Πέρυσι ο Σβαρτζενέγκερ είχε αρνηθεί να επικυρώσει το νόμο με το αιτιολογικό ότι η μνήμη του Μιλκ θα έπρεπε να τιμάται «σε τοπικό επίπεδο».

Οι ενώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων χαιρέτισαν την απόφαση, ωστόσο οι συντηρητικές ενώσεις της επιφύλαξαν αρνητική υποδοχή.

Το Pacific Justice Institute επισήμανε ότι ο νόμος «δεν προβλέπει καμία εναλλακτική πρόταση για τους γονείς που δεν επιθυμούν μία ολόκληρη σχολική ημέρα να επικεντρώνεται στη σεξουαλικότητα».

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Μπραντ Ντάκους, εξέφρασε επίσης τη λύπη του που οι νομοθέτες προτιμούν «να προωθούν την πολιτική ορθότητα παρά τα σχολικά αποτελέσματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό