Παρασκευή 08 Μαϊου 2026
weather-icon 22o
Πιέσεις να υπογράψουν και να μην εκφωνήσουν λόγους άσκησαν οι ΗΠΑ σε Τουρκία-Αρμενία

Πιέσεις να υπογράψουν και να μην εκφωνήσουν λόγους άσκησαν οι ΗΠΑ σε Τουρκία-Αρμενία

Σε διαφωνία σχετικά με το τι θα πουν στις ομιλίες τους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμ.Νταβούτογλου και ο Αρμένιος ομόλογός του Έντ.Ναλμπαντιάν οφείλεται η καθυστέρηση που υπήρξε στην υπογραφή των συμφωνιών. Μεσολαβητικό ρόλο έπαιξε η Χίλαρι Κλίντον, πείθοντάς τους τελικά... να μην πούνε τίποτα.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

91

Σε διαφωνία σχετικά με το τι θα πουν στις ομιλίες τους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αρμένιος ομόλογός του Έντβαρντ Ναλμπαντιάν οφείλεται η καθυστέρηση που υπήρξε στην υπογραφή των συμφωνιών. Μεσολαβητικό ρόλο έπαιξε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, πείθοντάς τους τελικά… να μην πούνε τίποτα.

«Υπήρξε συμφωνία ότι θα έπρεπε να μιλήσουν τα ίδια πρωτόκολλα» δήλωσε η Χ.Κλίντον σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τη μετέφερε στο Λονδίνο.

(Οι δύο πλευρές) «έκαναν διαπραγματεύσεις προσεκτικά, με πολύ κόπο για πολλούς μήνες και τελικά αυτή ήταν η ουσία», πρόσθεσε.

Η Χ.Κλίντον επισήμανε στις δύο πλευρές ότι το ζήτημα ήταν πολύ σοβαρό και δεν έπρεπε να επιτρέψουν να οδηγηθεί σε αποτυχία.

Ύστερα από πολύωρη καθυστέρηση, ο Αχμετ Νταβούτογλου και ο Εντουαρντ Ναλμπαντιάν υπέγραψαν τελικά το Σάββατο τα δύο πρωτόκολλα και αντάλλαξαν χειραψία.

«Είπα επανειλημμένα στις δύο πλευρές ότι το θέμα είναι σοβαρό, πρέπει να πετύχει», είπε η Χ.Κλίντον. «Τους είπα ότι θα υπάρξουν χωρίς αμφιβολία δυσκολίες στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά πρέπει να τα υπογράψουν για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες υπήρξαν στη διατύπωση που θα χρησιμοποιούσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια ομιλίας τους, σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ -που δεν αποδέχεται η Αρμενία- και το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων -που δεν δέχεται η Τουρκία.

Τελικά η Χ.Κλίντον έπεισε τις δύο πλευρές να μην εκφωνήσουν λόγους.

Αρμενική πηγή δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στη διατύπωση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η ιστορική αυτή συμφωνία προβλέπει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και άνοιγμα των κοινών συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει ιστορική την υπογραφή της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη. «Μια πόρτα μισάνοιξε για την επίλυση ενός προβλήματος που θεωρούσαμε άλυτο, αφού είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία», γράφει η εφημερίδα Yeni Safak.

Πολλοί αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην επικύρωση των συμφωνιών από τα δύο Kοινοβούλια.

Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει νέα αστάθεια στον Καύκασο.

«Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί ότι το άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

* Τη συμφωνία χαιρέτισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). «Καλωσορίζω την ιστορική αυτή συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και εξαίρω την προσπάθεια και την πολιτική βούληση στην οποία οι δύο ηγέτες επενδύουν, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές και να εργαστούμε προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή που είναι προς το συμφέρον όλων μας», δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Μαϊου 2026
Cookies