Την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσει τελικά, φέτος, το 10% του ΑΕΠ, εξέφρασε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γ.Προβόπουλος παραμένει στη θέση του διοικητή.

27

«Αρκετά ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος, μετά τη συνάντησή με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ενημέρωσα [τον πρωθυπουργό] σε βάθος για τις συζητήσεις στο ΔΝΤ και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις [στην Ελλάδα], που είναι αρκετά ανησυχητικές», είπε ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ίσως υπερβεί φέτος το 10% του ΑΕΠ.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εμφανίστηκε «ένα κλικ» πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα διαμορφωθεί κάτω απ αυτό το όριο.

«Εγώ αισιοδοξώ ότι δεν θα ξεπεράσει το 10%», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έχει όντως «πιάσει» το 10%, αλλά τους επόμενους μήνες αναμένεται αποκλιμάκωση.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργος συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο. Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Θεόδωρο Πάγκαλο, Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Ρέππα.

Ο κ. Προβόπουλος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι «διαβήκαμε την δύσκολη κατάσταση, η επόμενη, όμως, διετία, τριετία, δεν φαίνεται να είναι περίοδος γρήγορης ανάκαμψης διεθνώς».

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ.Παπαθανασίου είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριζόταν στο 6% φέτος, αν απέδιδαν τα φορολογικά μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Διαφορετικά, εκτιμούσε ότι θα ανέλθει στο 8% του ΑΕΠ, νούμερο το οποίο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πρώτο εξάμηνο του 2009 ανήλθε στα 292 δισ. ευρώ.

Μιλώντας την Πέμπτη, στην πρωινή εκπομπή του Mega, «Κοινωνία Ώρα Mega», ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι χρέος θα ανέλθει φέτος στα 320 δισ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις που πληρώνει το κράτος αγγίζουν, σε ετήσια βάση, τα 45 δισ. ευρώ. εκ των οποίων τα 15 είναι τόκοι και τα 30 χρεωλύσια, ανέφερε.

Παραμένει ο Γ.Προβόπουλος διοικητής ΤτΕ

«Τα προβλήματα της οικονομίας είναι γνωστά. Η δυναμική της, επίσης, είναι γνωστή. Τα υπόλοιπα, τα συγκεκριμένα, θα τα ακούσετε στις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η υπόθεση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σοβαρή «για να πετάμε αριθμούς ελλειμμάτων μετά από συναντήσεις, όπως αυτές» και είπε ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πάγιες, συνηθισμένες και πολλές και ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες, καθώς «ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλα τα ζητήματα της οικονομίας».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «έχουμε τα στοιχεία αυτά, θα τα ανακοινώσουμε».

Σχετικά με το ύψους του κρατικού χρέους και αν θα ξεπεράσει φέτος τα 300 δισ. ευρώ, επισήμανε ότι σήμερα θα είναι η δημοσιοποίηση του εξαμηνιαίου χρέους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του εξαμήνου και πως από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα στοιχεία θα ανακοινωθούν όταν έρθει η στιγμή.

Σε ερώτηση για το ποια μέτρα πρότεινε ο κ. Προβόπουλος και για το αν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα και σε εκείνα που η κυβέρνηση έχει κατά νου, είπε ότι «δεν θα μπούμε σε μέτρα».

Τέλος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της θέσης του κ. Προβόπουλου.

Αριστερά: η κυβέρνηση άλλαξε όχι όμως η πολιτική

Το πρώτο βήμα έγινε, τονίζει το ΚΚΕ. «Η αναμενόμενη σύμπνοια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κ. Προβόπουλο επιβεβαιώνει το ήδη γνωστό: Τη μεθόδευση των μέτρων που θα φορτώσουν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος στο λαό. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για το χρέος και τα ελλείμματα. Αυτά δημιουργήθηκαν από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υπηρετούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

»Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν την πάλη και την αντεπίθεση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια».

Για συνεχιζόμενη μετεκλογικά ασάφεια κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γ.Παπανδρέου, τακτική που ερμηνεύει ως απόδειξη ότι «οι κοινωνικά ασύμφορες συνταγές της ΤτΕ θα αποτελέσουν πάνω-κάτω και για άλλη μια φορά το νέο κυβερνητικό μονόδρομο».

Όπως επισημαίνει ο Παν.Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίμηση του Γ.Προβόπουλου για έλλειμμα κοντά στο 10% ήταν αναμενόμενη, «όπως ήταν γνωστό και το αντεργατικό συνταγολόγιο που εξέπεμψε ο Διοικήτής της ΤτΕ από τη Σύνοδο του ΔΝΤ. Αυτό, όμως, που ίσως πολλοί δεν ανέμεναν, είναι η σιωπή και η συνεχιζόμενη μετεκλογικά ασάφεια του κ. Γ. Παπανδρέου, η οποία σαφώς υποδηλώνει ότι οι κοινωνικά ασύμφορες συνταγές της Τράπεζας της Ελλάδας θα αποτελέσουν πάνω-κάτω και για άλλη μια φορά τον νέο κυβερνητικό μονόδρομο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr