Αμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ζητεί η αγορά από την κυβέρνηση
Εκρηκτικό, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνει το πρόβλημα των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών, τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε επιστολή του στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζητώντας επειγόντως μέτρα.
27
«Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, όπως εκδηλώνεται με την τεράστια και συνεχιζόμενη αύξηση του φαινομένου των ακάλυπτων και των μεταχρονολογημένων επιταγών, είναι ήδη πολύ σοβαρό και δυστυχώς προβλέπεται να γίνεται εκρηκτικό το αμέσως επόμενο διάστημα», επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε επιστολή του στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το ΒΕΑ, τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ελάχιστο θετικό αντίκτυπο, αν όχι στην βελτίωση, τουλάχιστον στη συγκράτηση της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται, δε, ότι έχουν περάσει οκτώ μήνες από την έναρξη ισχύος του προγράμματος ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, ύψους 28 δισ. ευρώ, με διακηρυγμένο τελικό στόχο την στήριξη της πραγματικής οικονομίας (αιτιολογική έκθεση του σχετικού νόμου) και μικρότερο διάστημα από τα σχετικά προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ και άλλες παρεμβάσεις αλλά το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά συνεχώς διογκώνεται.
Λόγω της διαμορφούμενης αυτής κατάστασης, το ΒΕΑ θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου και προτείνει:
1) Ο τραπεζικός τομέας ο οποίος σύμφωνα με τις επίσημες διαπιστώσεις έχει ξεπεράσει σε ικανοποιητικό βαθμό τα προβλήματα που προέκυψαν από την εμφάνιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης με τη σημαντική βοήθεια της πολιτείας και της κοινωνίας, θα πρέπει να ανταποκριθεί και να συμφωνήσει άμεσα σε πρόγραμμα αναστολής πληρωμής για 6-12 μήνες άτοκα των δόσεων δανείων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες έως και 31/8/2008 εξυπηρετούσαν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις και ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων τους της τελευταίας τριετίας ήταν θετικός, (κατά το πρότυπο πρόσφατης σχετικής συμφωνίας στην Ιταλία.)
2) Η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει είτε:
α) να αξιοποιηθεί η ενίσχυση που δόθηκε στις τράπεζες, με την παροχή εγγύησης του Δημοσίου προς αυτές, ύψους 15 δισ. ευρώ, προς την κατεύθυνση αύξησης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης και ιδιαίτερα της αύξησης του ποσοστού (πλαφόν) της προεξοφλούμενης αξίας των προσκομιζόμενων από αυτές επιταγών.
β) με νέο πρόγραμμα να παρέχεται εγγύηση στις τράπεζες με δεσμευτικό και ποσοτικοποιημένο στόχο την αύξηση από αυτές της πίστωσης (συνολικά) και της ρευστότητας στην αγορά με την απαραίτητη αξιοποίηση της εμπειρίας (θετικής και αρνητικής) εφαρμογής του σχετικού προγράμματος (α και β φάση) ούτως ώστε να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη.
3) Τα ποσά των ακάλυπτων (σφραγισμένων) επιταγών να θεωρούνται ως ζημίες ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται φορολογικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εικονικά έσοδα που δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για την προπόνηση με βάρη
- Αλλαγές στα επιδόματα: Δημιουργείται ενιαίο ψηφιακό μητρώο
- Το El Niño επιστρέφει ισχυρό και θεαματικό εν μέσω κλιματικής κρίσης – Επηρεάζεται η Ελλάδα;
- Συνταγή: Κεφτεδάκια με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης
- Φαρμακοποιοί: Πρόβλημα δημόσιας υγείας η κατ΄ οίκον διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ
- Νεκρή βρέθηκε 74χρονη στις τουαλέτες του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άργος Ορεστικού
- Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με την πρόταση του Ιράν αλλά την εξετάζει – Δεκάδες χώρες ζητούν το άνοιγμα του Ορμούζ
- Αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα – Έως τους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442