Μία ακόμα δίκη αντιφρονούντων πραγματοποιείται στην Τεχεράνη
Λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία του Μ.Αχμαντινετζάντ στην προεδρία και στα δικαστήρια της Τεχεράνης πραγματοποιείται νέα ομαδική δίκη αντιφρονούντων, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Στο εδώλιο και ένας υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας. Αντιδρά η διεθνής κοινότητα.
30
Λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία και στα δικαστήρια της Τεχεράνης πραγματοποιείται νέα ομαδική δίκη αντιφρονούντων, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στο εδώλιο και ένας υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στο Λονδίνο. Το Φόρεϊν Όφις χαρακτήρισε απαράδεκτη την κίνηση των Ιρανών, υποστηρίζοντας ότι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι κανένας εργαζόμενος στην πρεσβεία δεν θα δικάζετο. Την κίνηση καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
Ο υπάλληλος της πρεσβείας, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία, είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι πληροφορίες που συνέλεξε η πρεσβεία σχετικά με τις ταραχές που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν εστάλησαν στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
«Επειδή η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει τα μέσα για να παρακολουθεί τα γεγονότα στο Ιράν και εξαιτίας των στενών σχέσεων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο, η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έστειλε όλες τις πληροφορίες που συνέλεξε για τις μετεκλογικές ταραχές, με κάθε λεπτομέρεια, στην Ουάσινγκτον», κατέθεσε ο Χοσείν Ρασάμ, ο οποίος ζήτησε «συγγνώμη» για τα λάθη του και ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με όσα αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες οπαδών της αντιπολίτευσης, συγγενείς των κατηγορούμενων και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου, φωνάζοντας συνθήματα.
Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας τους επιτέθηκαν και τους υποχρέωσαν να διαλυθούν.
Ανάμεσα σε αυτούς που δικάζονται είναι μία 24χρονη βοηθός καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας, μία ιρανο-γαλλίδα κάτοικος Ιράν, ο διαπρεπής δημοσιογράφος Αχμάντ Ζεϊνταμπαντί και οι μετριοπαθείς πολιτικοί Αλί Ταγέρνια και Χενιαγιάτ Αγκά.
Η Γαλλίδα Κλοτίλντ Ρις, η οποία κρατείται στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας την 1η Ιουλίου με την κατηγορία της κατασκοπείας, καθώς αναχωρούσε από τη χώρα μετά από πέντε μήνες παραμονής στην πόλη Ισφαχάν.
Το Παρίσι έχει απορρίψει την κατηγορία εις βάρος της Ρις ως «αβάσιμη» και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή της.
Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι και η Γαλλίδα ζήτησε την επιείκεια της θρησκευτικής ηγεσίας του Ιράν.
«Δεν έπρεπε να λάβω μέρος σε παράνομες διαδηλώσεις (για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου)… Μετανιώνω για τις πράξεις μου και ζητώ συγγνώμη από το ιρανικό έθνος και το δικαστήριο. Ελπίζω να με συγχωρέσουν», είπε η Κλοτίλντ Ρις ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η σουηδική προεδρία της ΕΕ δήλωσε «ανήσυχη» για τη δίκη, λέγοντας ότι η δράση κατά υπαλλήλων πρεσβείας χώρας-μέλους της ΕΕ αποτελεί δράση «κατά ολόκληρης της ΕΕ».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Δένδιας: Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η ΕΕ οφείλει να είναι «ασπίδα» απέναντι σε κάθε απειλή κατά των κρατών-μελών της
- Τελευταίο σταθμός σήμερα η Θεσσαλονίκη πριν το Συνέδριο της ΝΔ – Ομιλίες Μητσοτάκη και Δένδια
- Μήνυμα Τασούλα για την Ημέρα της Ευρώπης: Η ΕΕ παραμένει κορυφαίο εγχείρημα ειρηνικής συνεργασίας και προόδου των λαών
- Ο Παναθηναϊκός θα πάει στη Βαλένθια με στόχο κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ (vids)
- Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Στα Κανάρια μεταβαίνει ο ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius
- KKE για τα 81 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Βαδίζουμε στις αναμετρήσεις τού αύριο πιο έμπειροι
- Η ανάρτηση της συντρόφου του Κέντρικ Ναν: «Οι διαιτητές ξέχασαν να βάλουν την πορτοκαλί εμφάνιση»
- Η αποξένωση και η σύνδεση – Μια ματιά στη σύντομη αλλά σημαντική ζωή του Ίαν Κέρτις των Joy Division
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-127x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442