Στην απασχόληση ποντάρουν οι Σοσιαλδημοκράτες για να κερδίσουν την Μέρκελ
«Όποιος έχει οράματα να πάει στο γιατρό» έλεγε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ. Σήμερα, ένας άλλος σοσιαλδημοκράτης, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, ποντάρει στην απασχόληση για να γίνει καγκελάριος μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δικό του όραμα -«εφικτό» όπως λέει- η δημιουργία τεσσάρων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας εντός 10 ετών.
30
Τη δημιουργία 4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στα επόμενα δέκα χρόνια υπόσχεται στο γερμανικό εκλογικό σώμα ο νυν υπουργός Εξωτερικών της, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, ο οποίος διεκδικεί για λογαριασμό των Σοσιαλδημοκρατών του SPD την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για το SPD, αφού η νυν καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις και όλα δείχνουν ότι μετά το Σεπτέμβριο θα κυβερνά τη Γερμανία χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Πάντως, ο Στάινμάγιερ δεν το βάζει κάτω. Αναγνωρίζει ότι ο στόχος είναι φιλόδοξος και δεν διστάζει να επικαλεστεί την περίφημη φράση του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ: «όποιος έχει οράματα να πάει στο γιατρό».
Δηλώνει όμως ότι το πρόγραμμα των 67 σελίδων για την «Εργασία του αύριο» είναι εφικτό.
Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την «πράσινη ανάπτυξη».
Περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις θα δημιουργηθούν στον τομέα της Υγείας, λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού, άλλες 500 χιλιάδες θέσεις αφορούν στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, ενώ οι υπόλοιπες 500 χιλιάδες θέσεις αφορούν τις Υπηρεσίες.
Οι κριτικές δεν άργησαν να έρθουν. Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ σχολίασε ότι το σχέδιο του SPD «θυμίζει εκείνες τις παλιές εποχές, όταν η πολιτική έδινε τη θέση της στις εκπονήσεις προγραμμάτων».
Η Αριστερά αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι ο Στάινμάγιερ είχε δώσει τη συγκατάθεσή του στην «Ατζέντα 2010» του τέως καγκελαρίου Σρέντερ, βάσει της οποίαςυπήρξε περικοπή των κοινωνικών δαπανών.
Οι Πράσινοι πάντως, έσπευσαν να χαιρετίσουν τις δεσμεύσεις για την «πράσινη» ανάπτυξη, τονίζοντας όμως ότι ουσιαστικά το SPD αντιγράφει το δικό τους πρόγραμμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έβαλε ο Δένδιας σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
- Το «αντίο» της ΕΛΑΣ στην Πάολα Ρεβενιώτη – «Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ορατότητα και ελευθερία»
- Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ίνι
- Θεσσαλονίκη: Κοντά στην οικία της οικογένειας Νέστορα το σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οι φερόμενοι ως δράστες
- Ο προπονητής της Ισπανίας πριν το ματς με το Βέλγιο… αποθέωσε τον Μέσι!
- Νέα είσοδος για την πόλη της Πρέβεζας
- Ο τυφώνας «Bavi» σαρώνει την Ανατολική Ασία – Συναγερμός σε Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κίνα
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

















![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442