Νέες βολές κατά της Ελλάδας για τους χειρισμούς της στο θέμα των μεταναστών
Νέα βέλη δέχεται η χώρα μας σχετικά με τους χειρισμούς της στο θέμα των μεταναστών. Με αφορμή την εκκένωση του κτιρίου του παλαιού Εφετείου, η Διεθνής Αμνηστεία ζητά άμεση λύση για τους άστεγους μετανάστες, ενώ βολές κατά της Ελλάδας έρχονται και από τον γερμανικό τύπο σχετικά με το θέμα του ασύλου.
103
Νέα βέλη δέχεται η χώρα μας αναφορικά με τους χειρισμούς της ως προς το θέμα των μεταναστών.
Λίγες ημέρες μετά την εκκένωση του παλαιού Εφετείου Αθηνών από τους μετανάστες, που είχαν βρει εκεί καταφύγιο το τελευταίο διάστημα, η Διεθνής Αμνηστία παρεμβαίνει για να τονίσει ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τις αναγκαστικές εξώσεις.
Βολές κατά της Ελλάδας έρχονται και εκ Γερμανίας, με την εφημερίδα Frankfurter Αllgemeine Ζeitung να θέτει σε άρθρο της το ρητορικό ερώτημα: «Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;», αναφερόμενη στο ζήτημα της παραμονής των αιτούντων άσυλο στη χώρα όπου έχει ζητηθεί.
Διεθνής Αμνηστία: Λύση τώρα για τους μετανάστες
Με αφορμή την αναγκαστική έξωση των μεταναστών από το κτίριο του παλαιού Εφετείου στην Ομόνοια, η Διεθνής Αμνηστία παρεμβαίνει και τονίζει τα εξής:
«Κανείς δεν πρέπει να υποβάλλεται σε έξωση χωρίς κατάλληλη ειδοποίηση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία που να περιλαμβάνει πρόσβαση σε ένδικα μέσα αποκατάστασης και χωρίς την παροχή κατάλληλης εναλλακτικής στέγης».
Και συνεχίζει: «Οι αναγκαστικές εξώσεις παραβιάζουν μια σειρά διεθνών και περιφερειακών συνθηκών και θεσμικών κειμένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύουν το δικαίωμα σε κατάλληλη στέγαση, ιδίως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα, στο οποίο μετέχει η Ελλάδα».
Η οργάνωση καλεί ξανά τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν, όπως υποχρεούνται, στέγαση σε όσους κατέστησαν άστεγοι.
Βολές εκ Γερμανίας
«Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;» έθετε το ρητορικό ερώτημα πριν από λίγες ημέρες η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Αllgemeine Ζeitung, με αφορμή μια νομική «χαραμάδα» που έχει ανοίξει και ροκανίζει τη Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία προβλέπει παραμονή των αιτούντων άσυλο στη χώρα, όπου έχει ζητηθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Το Βήμα», η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle μετέδωσε ότι αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η δικαίωση ενός Ιρανού από τη γερμανική Δικαιοσύνη.
Ο μετανάστης είχε μεταβεί στη Γερμανία παρανόμως μέσω της Ελλάδας και όταν συνελήφθη οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν απόφαση επαναπροώθησης στη χώρα μας, όπως άλλωστε ορίζει και το «Δουβλίνο ΙΙ». Ωστόσο, ο Ιρανός προσέφυγε κατά της απόφασης απέλασης στη γερμανική Δικαιοσύνη, η οποία τον δικαίωσε, διατάσσοντας την έκδοση απόφασης για παροχή ασύλου από τις γερμανικές αρχές.
Στο σκεπτικό του το Διοικητικό Δικαστήριο της Φραγκφούρτης ήταν ιδιαίτερα καυστικό για τη χώρα μας αποφαινόμενο ότι «δεν ισχύουν πλέον τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε αυτή τη χώρα-μέλος της ΕΕ (δηλαδή την Ελλάδα)», καθώς «δεν εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η ιατρική περίθαλψη δεν είναι επαρκής και δεν ικανοποιούνται ούτε καν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανοικτά αύριο τα καταστήματα για την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων – Το ωράριο
- Απόφαση-σταθμός: Οι αθλητικές ποινές μπορούν να ανατραπούν από ανεξάρτητο δικαστή
- The Dreamers: Έρωτας, δράμα, πολιτική – Ένα νοσταλγικό ταξίδι στη Nouvelle Vague
- Τουρκία: Σεισμός 5 Ρίχτερ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας
- Συνταγή: Κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα
- Σταθερότητα ή ακυβερνησία; Η Ιστορία διαψεύδει το δίλημμα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στη Σητεία – Ήχησε το 112, σηκώθηκαν δύο εναέρια
- Έρχονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Σε σταθερή άνοδο τα μπλε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442