Και στο Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκε κρούσμα νέας γρίπης με ανθεκτικότητα στο Tamiflu
Χονγκ Κονγκ: Έπειτα από τη Δανία και την Ιαπωνια, περιστατικό νέας γρίπης με ανθεκτικότητα στο αντι-ιικό φάρμακο Tamiflu εμφανίστηκε και στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το τοπικό υπουργείο Υγείας.
Χονγκ Κονγκ: Έπειτα από τη Δανία και την Ιαπωνια, περιστατικό νέας γρίπης με ανθεκτικότητα στο αντι-ιικό φάρμακο Tamiflu εμφανίστηκε και στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το τοπικό υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ιός που παρουσιάζει ανθεκτικότητα απομονώθηκε από ένα 16χρονο κορίτσι στο οποίο διαγνώστηκε η ίωση κατά την άφιξή της από το Σαν Φρανσίσκο στις 11 Ιουνίου.
Την είδηση σχολίασε στο Reuters εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας Roche που παράγει το Tamiflu: «Πάντα μπορούμε να περιμένουμε έναν αριθμό περιστατικών με ανθεκτικότητα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο υπότυπος [Η1Ν1] έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στο Tamiflu» καθησύχασε η εκπρόσωπος Κλόντια Σμιντ.
Περιστατικά ανθεκτικότητας έχουν εξάλλου αναφερθεί και στην εποχική γρίπη αλλά και στην πιο επικίνδυνη γρίπη των πτηνών (Η5Ν1).
Οι εργαστηριακές εξετάσεις στον ιό που απομονώθηκε από την 16χρονη ασθενή στο Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι είναι ανθεκτικός στο Tamiflu,όχι όμως και στο Relenza (ζαναμιβίρη), ένα ανάλογο αντι–ικό φάρμακο που παράγει η GlaxoSmithKline.
*Η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου δήλωσε την Παρασκευή στο κυπριακό κανάλι RIK ότι έχει ετοιμάσει έγγραφο με το οποίο ζητά από τις 27 χώρες-μέλη να διαθέσουν τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου για τη νέα γρίπη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η πρόταση θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία.
*Έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science δείχνει ότι ο ιός Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων δεν είναι ιδιαίτερα ικανός στο να προσβάλλει τους ανθρώπους. «Αν και ο ιός μπορεί να συνδέεται στους ανθρώπινους υποδοχείς [του αναπνευστικού συστήματος], είναι ξεκάθαρο πως η ικανότητα αυτή είναι περιορισμένη» δήλωσε ο Δρ Ραμ Σασισεκαράν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο MIΤ και το Χάρβαρντ.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο ιός είναι πιο ενεργός στο πεπτικό σύστημα από ό,τι η εποχική γρίπη. Σε πολλές περιπτώσεις η λοίμωξη επεκτείνεται στο έντερο και το 40% των ασθενών παρουσιάζουν διαταραχές του πεπτικού και εμέτους,
Associated Press, ΑΠΕ/Reuters
health.in.gr
- Οδύσσεια του Νόλαν: «Ελάχιστα ομηρικά και καθόλου ελληνικά στοιχεία», υποστηρίζει καθηγητή της Οξφόρδηςς
- Βενεζουέλα: Διαδηλωτές έκαψαν αμερικανική και ισραηλινή σημαία
- Κυπριακό: «Μόνη ρεαλιστική λύση τα δύο κράτη», είπε ο Φιντάν στην Ολγκίν
- Κακοκαιρία: Απίστευτο σκηνικό στον Ολυμπο με χιονοχάλαζο στην καρδιά του καλοκαιριού
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442