
Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την μακροζωία
Η χαμηλή θυρεοειδική δραστηριότητα, μια απ τις πλέον συχνές καταστάσεις στον δυτικό κόσμο, μπορεί τελικά να είναι και ένδειξη μακροζωίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας.
Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την μακροζωία
Η χαμηλή θυρεοειδική δραστηριότητα, μια απ τις πλέον συχνές καταστάσεις στον δυτικό κόσμο, μπορεί τελικά να είναι και ένδειξη μακροζωίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας.
Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σταματήσουν τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό την φαρμακευτική τους αγωγή, τουλάχιστον για μερικούς απ αυτούς η πάθηση μπορεί να είναι το κλειδί της μακροζωίας.
Ο Δρ Μαρτιν Σαρκς και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρι και το Κολέγιο Ιατρικής «Αλβέρτος Αϊνστάιν» μελέτησαν εκατοντάδες άτομα που είχαν ζήσει μέχρι και το 100ο έτος ζωής και διαπίστωσαν ότι είχαν χαμηλή θυρεοειδική δραστηριότητα, τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών.
Επρόκειτο για μια μεγάλη ομάδα Εβραίων-Ασκενάζι, που εντοπίστηκαν μέσω μιας μεγάλης εθνικής βάσης δεδομένων για τα μέσα επίπεδα των ορμονών ατόμων διαφόρων ηλικιών.
Ο Δρ Σαρκς παρατήρησε ότι το 15-20% των ατόμων άνω των 60 ετών είχαν επίπεδα TSH(θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) που υποδείκνυαν υποδραστήριο θυρεοειδή αδένα. Αυτό εκτιμάται ότι είναι φυσιολογικό για τα ηλικιωμένα άτομα.
Υπολογίζεται ότι το 70% των ηλικιωμένων που έχει ελάχιστα αυξημένα επίπεδα TSH και θεωρείται ότι έχουν υποθυρεοειδισμό τελικά έχουν υψηλά ηλικιακά όρια.
Οι 200 Εβραίοι που επιλέχθηκαν είχαν φτάσει μέχρι και το 100ο έτος ζωής και στο δείγμα συμπεριλήφθηκαν οι 400 απόγονοί τους. Δύο γενετικές αλλαγές σχετίστηκαν με την χαμηλή θυρεοειδική λειτουργία αλλά και με το βαθύ γήρας.
Ο μεταβολικός ρυθμός είναι γνωστός ότι επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης των ζώων. Για παράδειγμα, οι ελέφαντες έχουν χαμηλό μεταβολικό ρυθμό, χαμηλό καρδιακό παλμό και ζουν πολλές δεκαετίες, εν αντιθέσει με τα τρωκτικά που έχουν γρήγορο μεταβολισμό και ζουν μόλις μερικούς μήνες.
Ενδεχομένως, τα άτομα με χαμηλή θυρεοειδική λειτουργία στα γεράματα να είναι σαν τους ελέφαντες με χαμηλό μεταβολικό ρυθμό που ζουν περισσότερο, συγκριτικά με τα άτομα που έχουν υψηλό μεταβολικό ρυθμό και άρα συντομότερη διάρκεια ζωής.
Aρα ένα ηλικιωμένο άτομο με υψηλά επίπεδα TSH μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι ότι σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο εκατομμύρια άτομα υποβάλλονται σε θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό.
Οι επιστήμονες τώρα προτίθενται να μελετήσουν κατά πόσο τα θεραπευτικά σχήματα για τον υποθυρεοειδισμό παρεμβαίνουν στο προσδόκιμο επιβίωσης του ατόμου.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαμηλή θυρεοειδική λειτουργία πριν από την ηλικία των 50 ετών είναι μια ξεχωριστή πάθηση που αντιμετωπίζεται κατάλληλα με ορμόνες.
Ο Δρ Σαρκς σκοπεύει επίσης να μελετήσει κατά πόσο η βιολογική λειτουργία των αυξημένων επιπέδων TSH έχει επίδραση στα κύτταρα και την γήρανση.
Πηγή: Reuters Health
- Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κομμένα δέντρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χιλιάδες κεραυνοί
- Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ – Τι ισχύει με τον αδερφό του Χουάντσο
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
- The Expla-in Project | Mobbing: Η «ψυχολογική τρομοκρατία» στις ζωές γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Το παράδειγμα με το στυλό που εξηγεί τα όρια των «έξυπνων μηχανών»
- «Είμαι περήφανη παρθένα» – Η αδελφή της Γκρέτα Τούνμπεργκ τραγουδάει, κάνει σπαγκάτο, δεν φέρει καμία ευθύνη
- Στη Συρία ο Γκουτέρες – Η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2009
- Αυτοκίνητα: Τα κινεζικά brands επεκτείνονται στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι παίκτες και η εικόνα στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






























![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442