Η ΕΕ ζητεί επίσπευση συμφωνίας για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου
Οι ηγέτες των χωρών της ΕE θα προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Ιουνίου, σε κοινή δήλωση για την ανάγκη επίσπευσης της συμφωνίας για την εφαρμογή νέων κανόνων εποπτείας ώστε να αποτραπεί μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.
27
Οι ηγέτες των χωρών της ΕE θα προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Ιουνίου, σε κοινή δήλωση για την ανάγκη επίσπευσης της συμφωνίας για την εφαρμογή νέων κανόνων εποπτείας ώστε να αποτραπεί μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που ετοιμάστηκε για τη Σύνοδο Κορυφής και περιήλθε στην κατοχή του Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν την σύσταση δύο νέων οργάνων που θα αξιολογούν πιθανούς κινδύνους για την σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και θα προστατεύουν μικρές εταιρίες και καταναλωτές.
«Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό πίεση και οι πιστώσεις είναι περιορισμένες, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης» επισημαίνεται στο προσχέδιο.
Στo προσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε προτάσεις για τη δημιουργία «ευρωπαϊκού συμβουλίου συστημικών κινδύνων» που θα έχει σαν σκοπό να παρακολουθεί και να αξιολογεί πιθανές απειλές για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ όπου είναι απαραίτητο θα εκδίδει συστάσεις για συγκεκριμένες δράσεις.
Προτείνεται επίσης η ίδρυση ενός ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοοικονομικής εποπτείας για τη διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας των επιχειρήσεων του κλάδου και την προστασία των καταναλωτών.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ το 2010.
ΕΚΤ: Βλέπει νέες πιέσεις
Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να μην βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, παρά τις επιπτώσεις από τις περαιτέρω πιέσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο, είπε την Τετάρτη ο Ιβ Μέρς, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, είπε ότι το επίπεδο του 1% είναι κατάλληλο και άφησε να εννοηθεί ότι τυχόν περαιτέρω μείωση θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά.
Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γκι Κουαντέν ανέφερε ότι η ευρωτράπεζα θα «χαλαρώσει» τη στήριξή της όταν υπάρξει «σημαντική» βελτίωση της οικονομίας.
Οι δηλώσεις τους συμβαδίζουν με τις προβλέψεις αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια καθόλη τη διάρκεια του 2010, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης εξέρχεται σταδιακά από την ύφεση.
«Δεν δεσμευόμαστε ποτέ εκ των προτέρων και είμαστε πάντα ευέλικτοι» είπε ο κ. Μερς ερωτηθείς σχετικά με την άρνηση της ΕΚΤ να απαντήσει αν το επίπεδο του 1% είναι το χαμηλότερο για τα επιτόκια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το El Niño επιστρέφει ισχυρό και θεαματικό εν μέσω κλιματικής κρίσης – Επηρεάζεται η Ελλάδα;
- Συνταγή: Κεφτεδάκια με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης
- Φαρμακοποιοί: Πρόβλημα δημόσιας υγείας η κατ΄ οίκον διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ
- Νεκρή βρέθηκε 74χρονη στις τουαλέτες του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άργος Ορεστικού
- Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με την πρόταση του Ιράν αλλά την εξετάζει – Δεκάδες χώρες ζητούν το άνοιγμα του Ορμούζ
- Αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα – Έως τους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
- Βάλε το μπρόκολο στη διατροφή σου – Κάνει καλό
- Σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Δεκάδες τραυματίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442