Σε «εφεδρεία» 3.000 υπάλληλοι του ΟΣΕ για την εξυγίανση του Οργανισμού
Νέα πρόταση για την εξυγίανση του ΟΣΕ, που προβλέπει να περιέλθουν σε καθεστώς «εφεδρείας» 3.000 εργαζόμενοι του Οργανισμού, κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Έντονη η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, μιλά για απαξίωση του ΟΣΕ.
43
Νέα πρόταση για την εξυγίανση του ΟΣΕ που προβλέπει να περιέλθουν σε καθεστώς «εφεδρείας» 3.000 εργαζόμενοι του Οργανισμού, κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, που αναιρεί προηγούμενο σχέδιο για εθελουσία έξοδο, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 70% του μισθού τους και θα τους καταβληθεί μισό εφάπαξ, ενώ θα επανέλθουν στον Οργανισμό όποτε κριθεί απαραίτητο.
Το άλλο μισό του εφάπαξ θα το λάβουν όταν συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια.
Η πρόταση αφορά εργαζόμενους ηλικίας άνω των 50 ετών, που θέλουν ώς και δέκα χρόνια μέχρι την κανονική συνταξιοδότηση, ενώ προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2009.
Σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο προσδοκά ότι ο ΟΣΕ θα γλιτώσει τις υπερωρίες και τα επιδόματα των εργαζομένων που θα αποδεχθούν το καθεστώς «εφεδρείας», ενώ θα μπορεί να προσλάβει και να εκπαιδεύσει σε νέες ειδικότητες περίπου 1.000 άτομα με νέες συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου για τις ΔΕΚΟ, προκειμένου να περιοριστεί η καταβολή επιδομάτων υπερεργασίας.
Έντονη η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλει ότι η κυβέρνηση αφού υπερχρέωσε και τελικά απαξίωσε τον ΟΣΕ, «αντί για σχέδιο εξυγίανσης και αναγέννησης του Ομίλου ΟΣΕ, ανακοινώνει διαθεσιμότητες – απολύσεις εργαζομένων με ετσιθελικό τρόπο, αδιαφορώντας για τις αναπτυξιακές και κοινωνικές επιπτώσεις».
Ειδικότερα, όπως δήλωσαν ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών, Νίκος Σηφουνάκης, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Μεταφορών, Χάρης Τσιόκας: «Μετά από πεντέμισι χρόνια πειραματισμών, που οδήγησαν σε υπερχρέωση, αποδιοργάνωση και εκτροχιασμό της ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών στον ΟΣΕ, η κυβέρνηση, με τις νέες εξαγγελίες της, σηματοδοτεί την παραίτηση της χώρας από την ένταξη στα Ευρωπαϊκά Σιδηροδρομικά δίκτυα και τον κατατεμαχισμό του Ομίλου ΟΣΕ, για να διευκολύνει την εκποίηση ενός ακόμα δημόσιου Οργανισμού».
Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση: να σταματήσει την περαιτέρω απαξίωση του ΟΣΕ, ναπροσέλθει επιτέλους στη Βουλή και να λογοδοτήσει, με βάση την επίκαιρη επερώτηση που η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει καταθέσει, ναανακαλέσει το σχέδιο διάλυσης του ΟΣΕ και να αναθεωρήσει το σχεδιασμό της για διαθεσιμότητες – απολύσεις εργαζομένων. Ακόμη την καλεί να προχωρήσει άμεσα σε ένα αξιόπιστο σχέδιο εξυγίανσης και αναγέννησης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Υπάρχουν και κερδισμένοι στον πόλεμο στο Ιράν: Εταιρείες και τράπεζες είδαν την κρίση ως ευκαιρία
- «Chios Pass 2026» – «Kythira Pass 2026»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
- Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν οι ΗΠΑ – Πάνω από 30 νεκροί στον Λίβανο και ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη
- Σκάνδαλο κατασκοπείας στο αγγλικό ποδόσφαιρο, για… 200.000.000 λόγους!
- Από πότε οι ταπεινές σαρδέλες έγιναν talk of the town;
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Βαλένθια: Οι πανηγυρισμοί στη «Roig Arena» μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού (vid)
- Χανταϊός: Πόσα είδη υπάρχουν; Πώς μεταδίδεται – Όσα πρέπει να ξέρετε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)











































![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442