Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατά της παραπομπής του Αριστοτέλη Παυλίδη ψήφισε η Βουλή

Κατά της παραπομπής του Αριστοτέλη Παυλίδη ψήφισε η Βουλή

Με 146 ψήφους «υπέρ» και 144 «κατά» η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά της πρότασης παραπομπής του Αριστοτέλη Παυλίδη, αφού αυτή δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία. Μικρές «διαρροές» υπήρξαν εκατέρωθεν και στο «στρατόπεδο» της ΝΔ τα λευκά ήταν σχετικά περιορισμένα.

28

Με 146 ψήφους «υπέρ» και 144 «κατά» η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά της πρότασης παραπομπής του Αριστοτέλη Παυλίδη, αφού αυτή δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 298 βουλευτές και βρέθηκαν 298 έγκυρα ψηφοδέλτια. Απόντες ήταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος κρινόταν.

Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 146 και κατά 144. Βρέθηκαν επίσης τρία (3) «παρών» και πέντε (5) λευκά.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση (συν τον ανεξάρτητο Πέτρο Τατούλη) διαθέτει 148 (-149) ψήφους και η ΝΔ, χωρίς τον κ. Παυλίδη που δεν ψηφίζει, διαθέτει 150 ψήφους.

Αν υπολογιστούν όλα τα παραπάνω, τότε, βάσει των αποτελεσμάτων, οι «διαρροές» (λευκό ή «παρών») από την αντιπολίτευση εκτιμώνται από 1 έως 2 και από τη ΝΔ σε 6.

Υπενθυμίζεται ότι θα αρκούσε να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής δύο βουλευτές της ΝΔ για την παραπομπή του πρώην υπουργού, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές.

Το λευκό δεν προσμετράται στα «υπέρ», κάτι που η Ρηγίλλης φοβόταν ότι θα εκμεταλλευτούν αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές. Οι απώλειες όμως ήταν, τελικά, σχετικά συγκρατημένες. 

«Η Βουλή των Ελλήνων εψήφισε. Οι βουλευτές έκαναν το καθήκον τους, ψηφίζοντας κατά συνείδηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Εμείς σεβόμαστε φυσικά την ψήφο των Ελλήνων βουλευτών, όπως σεβόμαστε πάντα τη θεσμική λειτουργία της Βουλής» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. 

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή αποτελεί μία ήττα για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του και δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η πλειοψηφία της Βουλής, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως και η πλειοψηφία της κοινωνίας, αποδοκίμασαν το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι περισσότεροι βουλευτές ζήτησαν την παραπομπή του κ. Παυλίδη και ήταν ψήφοι ευθύνης και αξιοπρέπειας του πολιτικού συστήματος. Απέναντι σε αυτό, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ επέλεξε την παραγραφή και τη συγκάλυψη.

«Λευκά και παρόντες η ΝΔ δεν τόλμησε. Λευκά και παρόντες και οι Πόντιοι Πιλάτοι σταύρωσαν τη διαφάνεια. Όταν σε τέτοιες κομβικές στιγμές, μπάζουν κάποιες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, η υπεράσπιση της λαϊκής συνείδησης αδυνατεί. Ο ΛΑΟΣ με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής του ομάδας τίμησε εν τοις πράγμασι τη δέσμευσή του για την παραπομπή της υπόθεσης στον φυσικό της δικαστή» ανακοίνωσε ο ΛΑΟΣ.

Νωρίτερα, ο Αριστοτέλης Παυλίδης, κλείνοντας με την ομιλία του τη συζήτηση στην Ολομέλεια, είχε απευθύνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνεις: «Ψηφίστε ό,τι θέλετε. Είμαι έτοιμος για όλα, ζητώ μόνο δικαιοσύνη».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παυλίδης υπερασπίστηκε τη νομιμότητα όλων των πράξεών του και επιτέθηκε αρκετές φορές κατά του εφοπλιστή Μανούση.

Ο πρώην υπουργός δεν έδωσε όμως το στίγμα των προθέσεών του για την «επόμενη ημέρα», εν μέσω πληροφοριών που τον θέλουν έτοιμο να παραιτηθεί μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, δηλαδή την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις εισηγήσεις αυτές απέρριψε επί της ουσίας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος λέγοντας ότι «δεν φταιει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και η ευθύνη που δεν αναλαμβάνεται».

Κατηγόρησε δε όσους ανακινούν το ζήτημα για «ανευθυνότητα και υποκρισία» και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως είπε, ήταν εκείνο που πρότεινε τις διατάξεις αυτές, δεν έθιξε με κανένα τρόπο το θέμα πρόσφατα, παρά στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση «αυτομόλησε από τη Βουλή».

Κατά την έναρξη της συζήτησης, το απόγευμα, παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Το αίτημα όμως βουλευτές να μην ψηφίσουν μόνο για το αδίκημα της εκβίασης, που αναφέρει στο πόρισμά της η ΝΔ, αλλά και για τα άλλα πιθανά αδικήματα που διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έγινε δεκτό. 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρέλα με Μαρινάκη στα αποδυτήρια – Η ξεχωριστή αγκαλιά στον Ελ Αραμπί

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά την ιστορική πρόκριση των «ερυθρολεύκων», αποθεώθηκε και αποθέωσε τους παίκτες του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024