Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι μεν απαλλάσσουν, οι δε κατηγορούν τον Αρ.Παυλίδη στο πόρισμά τους

Οι μεν απαλλάσσουν, οι δε κατηγορούν τον Αρ.Παυλίδη στο πόρισμά τους

Στον πρόεδρο της Βουλής παραδόθηκε το πόρισμα της Προανακριτικής για την υπόθεση Παυλίδη. Απαλλακτική η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης απευθύνουν βαρύ κατηγορητήριο. Τα μεσάνυχτα της 4ης Μαΐου η ψηφοφορία. «Δεν τίθεται θέμα γραμμής» λέει η κυβέρνηση.

43

Στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, παραδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το πόρισμα της Προανακριτικής για την υπόθεση Παυλίδη.

Από πλευράς ΝΔ το πόρισμα είναι απαλλακτικό όσον αφορά στο θέμα της εκβίασης, αλλά θίγει τα ηθικά και πολιτικά θέματα.

Tο ΠΑΣΟΚ ζητά την ποινική δίωξη για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση κατ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ εξακολούθηση, της παθητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομες δραστηριότητες, της απιστίας κατ εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος.

To KKE προτείνει την άσκηση δίωξης για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δίωξη για δύο αδικήματα, της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση και της παθητικής δωροδοκίας ενώ κάνει διαπιστώσεις σχετικά με το καθεστώς των άγονων γραμμών της ακτοπλοΐας.

Ο ΛΑΟΣ αναφέρει στο πόρισμα του ότι συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για την ηθική αυτουργία. Ζητά επίσης ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία του υπουργού κατά συναυτουργία.

Επίσης προτείνει να ισχύει για τους υπουργούς και πρώην υπουργούς ό,τι για τους απλούς πολίτες.

Η ψηφοφορία επί του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας 4 Μαΐου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «σε τέτοια ζητήματα ούτε υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρχει θέμα γραμμής. Όλοι οι βουλευτές, και της ΝΔ, ψηφίζουν κατά συνείδηση. Αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε όλοι μας».

To ΠΑΣΟΚ έχει ζήτηση τη σύσταση και νέας Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα των δρομολογίων στα Δωδεκάνησα, ωστόσο, η κυβέρνηση διά στόματος Ευ.Αντώναρου ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται το αίτημα.

«Δεν πρόκειται να συμπράξουμε στη διαδικασία που στόχο έχει να συνεχίζει να ευτελίζει και τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή είναι απεγνωσμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να βυθίσει τη χώρα σε ατέλειωτη σκανδαλολογία» δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

Οι βουλευτές της ΝΔ

Σύμφωνα με τους βουλευτές της πλειοψηφίας Αν.Νεράντζη, Θ.Θαλασσινό, Μ.Τζίμα, Α.Κουτσούμπα, Π.Μπούζαλη, Κ.Τζαβάρα και Γρ.Αποστολάκο «από κανένα αποδεικτικό στοιχείο (ούτε και από την κατάθεση του ίδιου του φερομένου ως παθόντα) δεν προέκυψαν περιστατικά που απαιτούνται για τη νομική συγκρότηση όχι μόνο του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας, αλλά και αυτής της ίδιας της κακουργηματικής εκβίασης που αποδίδεται στον Π.Ζαχαρίου».

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι δεν παρασχέθηκε καμία απολύτως\ απάντηση σε καίρια ερωτηματικά, όπως το πώς ένας «ξύπνιος» άνθρωπος, όπως περιγράφεται ο κ. Ζαχαρίου, αποφάσισε να χρηματισθεί, δια μεταχρονολογημένων τραπεζικών επιταγών και ότι «είναι προφανής η αναξιοπιστία του Μανούση» ο οποίος «διαρκώς,
μεταβάλλει θέσεις».

Επίσης, αναφέρουν ότι αποδομήθηκαν πλήρως οι αιτιάσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με: α) τη δήθεν αντίφαση των καταθέσεων Αριστοτέλη Παυλίδη, προς εκείνες του αδελφού του Αναστασίου και της θυγατέρας του Αγγελικής, αναφορικά με το τίμημα του ακινήτου και β) την νομιμότητα της όλης διαδικασίας της προκηρύξεως και αναθέσεως της εκμεταλλεύσεως της κρίσιμης γραμμής. Αποδείχθηκε, προσθέτουν, «ότι εκ των 37 διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν για την εκτέλεση επιδοτούμενων δρομολογίων άγονων γραμμών, κατά τη διάρκεια της υπουργίας Παυλίδη, κατακυρώθηκαν στο κ. Μανούση οι 12. Παρά ταύτα, όμως, αυτός θεωρεί εαυτόν αδικούμενον και καταγγέλλει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «σε τέτοια ζητήματα ούτε υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρχει θέμα γραμμής. Όλοι οι βουλευτές, και της ΝΔ, ψηφίζουν κατά συνείδηση. Αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε όλοι μας».

ΠΑΣΟΚ

«Ισχυρές ενδείξεις» για την τέλεση των αδικημάτων (α) της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση κατ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ εξακολούθηση, (β) της παθητικής δωροδοκίας, (γ) της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, (δ) της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και (ε) της παράβασης καθήκοντος, προκύπτουν σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη, Γ. Πεταλωτή και Π.Ρήγα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν μεταξύ άλλων:

1- Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο κ. Αρ. Παυλίδης, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού, διέπραξε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση «αφού με προτροπές και παραινέσεις προκάλεσε εν γνώσει του στον κ. Παν.Ζαχαρίου την απόφαση να τελέσει την αξιόποινη πράξη της εκβίασης του κ. Φωτίου Μανούση […] προκειμένου να αποκομίσει, τόσο ο ίδιος (Παν. Ζαχαρίου), όσο και ο κ. Αρ.Παυλίδης παράνομο περιουσιακό όφελος.

2.- Ο κ. Αρ. Παυλίδης έλαβε από τον Φώτιο Μανούση, με τη μεσολάβηση του Παναγιώτη Ζαχαρίου, ωφελήματα το ύψος των οποίων δεν προσδιορίστηκε επακριβώς από την προκαταρκτική εξέταση, για πράξη που ανάγεται στην υπηρεσία του […]

3- Ο κ. Αρ. Παυλίδης εν γνώσει του απέκρυψε την αληθή προέλευση της περιουσίας του, κατά την αγορά του διαμερίσματος από την κόρη του κ. Αγγελική Παυλίδη, την τήρηση του υπ΄αριθμ. 05460019556 λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα, την προέλευση των εις αυτήν κατατεθειμένων σπαστών ποσών και την κίνησή του, παραβιάζοντας τις διατάξεις του νόμου σχετικά με την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΚΚΕ

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου η Βουλή πρέπει να αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση τελεσθείσα από τον τότε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Παναγ. Ζαχαρίου σε βάρος του εφοπλιστή Φωτ. Μανούση.

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι:

(α) ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση από μέρους του Παναγ. Ζαχαρίου του αδικήματος της από πρόθεση και με περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, κατ επάγγελμα και κατά συνήθεια εκβίασης, με τη χρήση από μέρους του απειλή βλάβης της επιχείρησης που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος στην συγκεκριμένη περιουσιακή διάθεση και υφιστάμενος αντίστοιχη περιουσιακή ζημία εφοπλιστής Φωτ. Μανούσης.

(β) ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση από μέρους του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στην παραπάνω πιθανολογηθείσα με επαρκείς ενδείξεις ως τελεσθείσα από τον Παναγ. Ζαχαρίου εκβίαση.

ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού κ. Αριστ. Παυλίδη για τα αδικήματα α) της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση, που διαπράχθηκε κατ επάγγελμα και κατά συνήθεια από τον συνεργάτη του και ήδη κατηγορούμενο για το ίδιο αδίκημα κ. Παν. Ζαχαρίου και β) της παθητικής δωροδοκίας, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Τσούκαλης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πλημμελέστατη» τη σύνταξη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, και πρότεινε την τροποποίηση του νόμου 3126/2003 Περί Ευθύνης Υπουργών «προς την κατεύθυνση της άρσης των σύντομων περιόδων παραγραφής και της ευνοϊκής νομικής μεταχείρισης κατηγορουμένων ή ενόχων».

ΛΑΟΣ

Κατά το βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ.Πλεύρη «συντρέχουν οι επαρκείς ενδείξεις που απαιτεί ο Νόμος για την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση του φακέλου στο δικαστικό συμβούλιο».

Εκτιμά δε ότι «και σε ηθικό επίπεδο είναι προς όφελος του υπουργού κ. Παυλίδη να βρεθεί στο φυσικό του δικαστή και να αθωωθεί παρά να φέρει το στίγμα ότι η Βουλή συγκάλυψε τυχόν αδικήματα του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024