Οι ορμόνες επηρεάζουν λιγότερο τη ριψοκίνδυνη επενδυτική συμπεριφορά των γυναικών
Νέα Υόρκη: Η αύξηση στο επίπεδο της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων δεν πυροδοτεί την ίδια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά στις γυναίκες, ειδικά στο χρηματιστηριακό πεδίο, όπως έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει στους άνδρες από πρόσφατες έρευνες.
Νέα Υόρκη: Η αύξηση στο επίπεδο της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων δεν πυροδοτεί την ίδια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά στις γυναίκες, ειδικά στο χρηματιστηριακό πεδίο, όπως έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει στους άνδρες από πρόσφατες έρευνες.
«Οι γυναίκες πιθανότατα αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα στις αγορές», όπως δήλωσε ο νευρο-οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Τζον Κόουτς.
Έτσι, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, οι ορμόνες φαίνεται πως παίζουν μικρότερο ρόλο στο χρηματιστήριο και γενικότερα στις αγορές, από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα, τουλάχιστον όσον αφορά τις γυναίκες, οι οποίες μάλλον είναι πιο αξιόπιστες και συνετές στις επενδυτικές τους αποφάσεις σε σχέση με τους άνδρες.
Οι γυναίκες που, στο πλαίσιο της έρευνας, πήραν αυξημένες δόσεις τεστοστερόνης και οιστρογόνων επί ένα μήνα, δεν ενεπλάκησαν σε πιο ριψοκίνδυνες επενδυτικές αποφάσεις, σε σχέση με άλλη ομάδα γυναικών που δεν είχε πάρει αυξημένες ορμόνες, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μάγκνους Γιοχάνεσον, της Σχολής Οικονομικών της Στοκχόλμης.
Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Δρ Γιοχάνεσον, η επιρροή των σεξουαλικών ορμονών στη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων παραμένει ανοικτό ζήτημα. Δεν αποκλείει πάντως να είναι κίβδηλα τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών για τη σχέση μεταξύ τεστοστερόνης και ριψοκίνδυνης επενδυτικής συμπεριφοράς.
Σε μια συναφή εξέλιξη, στην τελευταία συνδιάσκεψη της Αμερικανικής Εταιρίας Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Σαν Φρανσίσκο, ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία πειραματικών ερευνών, σύμφωνα με το Νew Scientist, που δείχνουν ότι είναι πανεύκολο να επηρεαστεί η απόφαση ενός χρηματιστή ή τραπεζίτη ανάλογα με την ψυχική του διάθεση.
Όπως αναφέρθηκε, αρκεί ένα χαμογελαστό πρόσωπο απέναντί τους για να παρασυρθούν σε μια πιο ριψοκίνδυνη απόφαση.
Σύμφωνα με τον Δρ Μπράιαν Κνούτσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί σε ποιο βαθμό ακριβώς οι πραγματικές χρηματαγορές επηρεάζονται από συναισθηματικούς παράγοντες, από τη στιγμή που οι αγορές αποτελούνται από άτομα, είναι επόμενο τα άτομα να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις ανάλογα με το τι συμβαίνει γύρω τους και τους επηρεάζει ψυχολογικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- ΠΑΣΟΚ: Οι «μεταγραφές», ο Τσίπρας και οι ανεξαρτητοποιήσεις
- Δράμα: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους – 41 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Σπάνια πανομοιότυπα τετράδυμα γεννήθηκαν στην Αυστραλία – Η έκπληξη της γιατρού
- Greece Faces First Major Heatwave of the Year as Temperatures Approach 43°C
- Μουντιάλ 2026: Ισπανός πιλότος «γλέντησε» Αργεντινούς επιβάτες μετά τη λήξη του τελικού (vid)
- Αυτό το καλοκαίρι κάθε βραδιά μεταμορφώνεται σε μία κινηματογραφική εμπειρία με την Xiaomi TV S Mini LED Series 2026
- ΗΠΑ: Η «δίψα» για data centers… συρρικνώνει λίμνες – Οι εντυπωσιακές συμπτώσεις
- Ο Μπρους Λι πέθανε ξαφνικά στο απόγειο της καριέρας του – Οι τελευταίες ημέρες της ζωής του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442