Γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν την άποψη των μεγάλων
Λονδίνο: Όλοι οι γονείς ξέρουν πόσο δύσκολο είναι τα παιδιά τους να έρθουν στη θέση των ενηλίκων και να μη βλέπουν τα πράγματα μονόπλευρα. Μια νέα επιστημονική έρευνα από το χώρο των νευροεπιστημών έρχεται να δώσει μια άλλη ερμηνεία: οι νέοι δικαιολογούνται που αγνοούν τις εντολές, συμβουλές, παρατηρήσεις κλπ. των μεγαλύτερων, επειδή ακόμα εξελίσσεται η ικανότητα του εγκεφάλου τους να αντιλαμβάνονται την άποψη των άλλων.
Λονδίνο: Όλοι οι γονείς ξέρουν πόσο δύσκολο είναι τα παιδιά τους να έρθουν στη θέση των ενηλίκων και να μη βλέπουν τα πράγματα μονόπλευρα. Μια νέα επιστημονική έρευνα από το χώρο των νευροεπιστημών έρχεται να δώσει μια άλλη ερμηνεία: οι νέοι δικαιολογούνται που αγνοούν τις εντολές, συμβουλές, παρατηρήσεις κ.λπ. των μεγαλύτερων, επειδή ακόμα εξελίσσεται η ικανότητα του εγκεφάλου τους να αντιλαμβάνονται την άποψη των άλλων.
Η ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται την οπτική γωνία των άλλων γύρω τους (από νοητική και συναισθηματική σκοπιά) είναι γνωστή στους νευροεπιστήμονες ως «θεωρία του νου» και εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου.
Προηγούμενες μελέτες σε βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά έχουν ήδη διαπιστώσει τη σταδιακή βελτίωσή τους, όσο μεγαλώνουν, να έρχονται στη θέση των άλλων.
Η νέα μελέτη, της Δρ Iroise Dumontheil, του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης και του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Developmental Science. Βασίζεται σε τομογραφίες του εγκεφάλου κι έρχεται, για πρώτη φορά, να βεβαιώσει ότι η ικανότητα αυτή («θεωρία του νου») συνεχίζει να αναπτύσσεται και στη διάρκεια της εφηβείας, ειδικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τον μέσο προμετωπιαίο φλοιό.
Έτσι, η έρευνα, εν μέρει, ερμηνεύει νευρωνικά τις «άσπλαχνες» και εγωκεντρικές πράξεις των εφήβων. Το επόμενο βήμα της ίδιας ερευνητικής ομάδας, όπως ανακοίνωσε, θα είναι να διαπιστωθεί πειραματικά αν η «θεωρία του νου» (δηλαδή η ικανότητα κατανόησης του άλλου) αναπτύσσεται διαφορετικά στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Καλαμάτα: 41χρονος σκότωσε την 39χρονη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους
- «Ποιες είναι οι δύο επιλογές για να αντικαταστήσουν τον Πίτερς»
- Πάτρα: Θρήνος για πατέρα και γιο που σκοτώθηκαν σε τροχαίο – Ψάχνουν απαντήσεις στην κάμερα του κράνους
- Ο χάρτης ενοικίων στις εμπορικές πιάτσες – Η εκτόξευση της Ερμού
- Ανησυχία για τον Ναδάλ: Η φωτογραφία του θρυλικού τενίστα που έγινε viral στα social media (pics)
- Νότια Κορέα: Τουλάχιστον 4 νεκροί μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής όπλων
- Από τις αγγελίες στην AI: Πώς αλλάζει το παιχνίδι των προσλήψεων το 2026
- Οσμή αερίου στο λεκανοπέδιο: «Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να αποκτήσουμε ένα… επιστημονικό κόκκινο τηλέφωνο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 01.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-moments-11723084-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442