
Τι προβλέπει η Οδηγία MiFID για την προστασία των επενδυτών και την βέλτιστη εκτέλεση των επενδυτικών εντολών.
του Θανάση Κουκάκη Η οικονομική κρίση καθιστά το επενδυτικό περιβάλλον πιο ευαίσθητο από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Αποφάσεις που αρχικώς φαίνονταν ασφαλείς, αποδεικνύονται λανθασμένες, ενώ η ανάληψη ρίσκου μπορεί να δικαιώσει τον επενδυτή και να του επιφέρει κέρδη ή αντιθέτως να τον οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές.Οι μικροί ιδιώτες επενδυτές που τολμούν να επενδύσουν μέσα στην κρίση […]

του Θανάση Κουκάκη
Η οικονομική κρίση καθιστά το επενδυτικό περιβάλλον πιο ευαίσθητο από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Αποφάσεις που αρχικώς φαίνονταν ασφαλείς, αποδεικνύονται λανθασμένες, ενώ η ανάληψη ρίσκου μπορεί να δικαιώσει τον επενδυτή και να του επιφέρει κέρδη ή αντιθέτως να τον οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές.
Οι μικροί ιδιώτες επενδυτές που τολμούν να επενδύσουν μέσα στην κρίση – αξιοποιώντας τις πλείστες ευκαιρίες που προσφέρει μια αγορά με ελκυστικές αποτιμήσεις – θα πρέπει να γνωρίζουν πως η στενή συνεργασία με τους επενδυτικούς τους συμβούλους είναι η πλέον ασφαλής και συμφέρουσα επιλογή.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2004/39/ΕΚ περί χρηματοπιστωτικών μέσων, η ευρύτερα γνωστή ως MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) υποχρεώνει ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2007 τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) να διασφαλίζουν την βέλτιστη εκτέλεση (best execution) των επενδυτικών εντολών που έχουν λάβει από τους πελάτες τους.
Αυτό σημαίνει ότι όταν οι ΕΠΕΥ εκτελούν εντολές πελατών πρέπει να λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τους πελάτες του. Οι κύριοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη ώστε να εξασφαλίζεται το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, είναι οι ακόλουθοι:
- Τιμή
- Κόστος
- Ταχύτητα εκτέλεσης της εντολής
- Πιθανότητα εκτέλεσης και διακανονισμού
- Όγκος της εντολής
- Φύση της εντολής
- Δυνατότητα των τόπων εκτέλεσης να διαχειριστούν τις δοθείσες εντολές
Η ΕΠΕΥ πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε πελάτη (συμπεριλαμβανομένης και της κατηγοριοποίησής του ως ιδιώτη ή επαγγελματία), τα χαρακτηριστικά και τη φύση της εντολής, τα χαρακτηριστικά των χρηματοπιστωτικών μέσων που αποτελούν το αντικείμενο της εντολής και τα χαρακτηριστικά του τόπου διαπραγμάτευσης, στον οποίο θα εκτελεστεί η εντολή.
Κατά την εκτέλεση των εντολών πελατών η Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών πρέπει να διασφαλίζει ότι οι εντολές των πελατών καταχωρούνται, επιμερίζονται άμεσα και με ακρίβεια, ενώ πρέπει να προβαίνει και στην ενημέρωση του πελάτη σχετικά με κάθε ουσιώδες πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την ορθή εκτέλεση των εντολών του.
Αντιστοίχως, είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί στους πελάτες τους βασικούς όρους σχετικά με τις αμοιβές, τις προμήθειες και τις πιθανές αντιπαροχές χρηματικές ή μη. Σημειώνεται πως το συνολικό τίμημα κάθε συναλλαγής αντιπροσωπεύει την τιμή του χρηματοπιστωτικού μέσου και τις χρεώσεις που σχετίζονται με την εκτέλεση της εντολής, περιλαμβανομένων όλων των εξόδων που επιβαρύνουν τον πελάτη.
Η MiFID εισάγει την έννοια της αξιολόγησης της καταλληλότητας και απαιτεί από τις επενδυτικές εταιρείες να διασφαλίζουν ότι οι επενδυτικές συμβουλές που παρέχουν είναι κατάλληλες για τους πελάτες τους. Για να είναι δυνατή η αξιολόγηση της καταλληλότητας, οι εταιρείες πρέπει για να λαμβάνουν ορισμένες πληροφορίες από κάθε πελάτη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών στοιχείων, της προηγούμενης πείρας σε επενδυτικά προϊόντα, της ανοχής στον επενδυτικό κίνδυνο και των επενδυτικών στόχων των πελατών.
Η Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών δεν υποχρεούται να αξιολογήσει την συμβατότητα της επενδυτικής επιλογής του πελάτη σε περίπτωση όπου ο τελευταίος εκτελεί την συναλλαγή με δική του πρωτοβουλία, παρόλα αυτά οφείλει να ενημερώνει τον πελάτη για την απώλεια προστασίας που συνεπάγεται αυτή η πρωτοβουλία του.
Σύμφωνα με την MiFID οι επενδυτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν δημοσιευμένες τις τιμές των μετοχών πριν και μετά τις συναλλαγές, και οι ΕΠΕΥ πρέπει να διατηρούν αυτά τα στοιχεία για περισσότερο από πέντε χρόνια και με την προϋπόθεση ότι μπορούν να ανακτήσουν τη συναλλαγή στο σύνολό της.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι προς το συμφέρον των επενδυτών να συνεργάζονται στενά με τους επενδυτικούς τους συμβούλους, καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους και οχυρώνονται από κίνδυνους που οι ίδιοι ως μη επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιαπωνία: Υπέρ μιας αυτόνομης Δυτικής Σαχάρας υπό μαροκινή κυριαρχία
- Τραγωδία στην Κω – Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του
- Λαγκάρντ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η ΕΚΤ για τον σωστό χρόνο δράσης
- «Ύποπτο timing» – Ο Τζο Ρόγκαν επιτίθεται στον Τραμπ για τα αρχεία των UFO
- Επιστροφή στα… κουμπάκια – Η νέα τάση στα κινητά
- Συνελήφθη 19χρονος που διακινούσε ναρκωτικά σε Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα

