Την έγκριση του ν/σ για την ψήφο των αποδήμων ζητά από τη Βουλή το ΣΑΕ
Για τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου που αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ κάλεσε την Ολομέλεια να ψηφίσει το ν/σ.
30
Για τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου που αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης υπογράμμισε ότι το παρόν νομοσχέδιο έλαβε υπόψη του τις θέσεις του Συμβουλίου όπως διατυπώθηκαν από τις αποφάσεις των περιφερειακών συνελεύσεων μόνο στην αιτιολογική έκθεση του, παραπέμποντας σε επόμενο στάδιο την εφαρμογή τους.
«Ανεξάρτητα από την έκβαση του νομοσχεδίου θα θέλαμε να ψηφιστεί και να προχωρήσει άμεσα το θέμα της καταγραφής των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους ανά πόλη και χώρα», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση, οι θέσεις του ΣΑΕ δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να γίνουν σημείο κομματικής αντιπαράθεσης από κανέναν.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης υπογράμμισε ότι οι θέσεις του κόμματός του ταυτίζονται με τις θέσεις που ακούστηκαν, δηλαδή «με την επιστολική ψήφο, με τις περιφέρειες, τους εκπροσώπους που πρέπει να υπάρχουν στην ελληνική Βουλή και προφανώς με την καταγραφή που πρέπει να γίνει».
» Το νομοσχέδιο όμως δεν αναφέρεται σε όλα αυτά και φοβάμαι ότι πρόχειρα έχει έρθει στη Βουλή, δημιουργώντας περισσότερες δυσκολίες από ότι ευκολίες και δεν έχει γίνει η επεξεργασία που χρειάζεται ώστε να έχει σάρκα και οστά το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας. Επιβάλλεται να υπάρχουν εκπρόσωποι του ελληνισμού, όχι όμως να τους χρησιμοποιούμε τους απόδημους ως γλάστρες σε μια σοβαρότατη διαδικασία που είναι η ψήφος» ανέφερε ο κ. Χυτήρης.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ανέφερε ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο στο να ψηφίζουν οι απόδημοι από τη στιγμή που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι υπέρ της ύπαρξης μεγάλων περιφερειών, 4-5 άτομα αλλά όχι αν εγγραφούν τα εγγόνια και τα δισέγγονα να κρέμεται η πολιτική ζωή της χώρας από ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ελληνικά».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Τσούκαλης τόνισε την ανάγκη να καθοριστούν πρώτα οι εκλογικές περιφέρειες και το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και να καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι ανά περιφέρεια» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βιάζεται πάρα πολύ, χωρίς την απαραίτητη προεργασία, να έχει την ψήφο των αποδήμων.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αδ.Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ στο να ψηφίσουν οι απόδημοι ει δυνατόν από αύριο. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι για καθαρά προεκλογικούς λόγους οχυρώνεται πίσω από τις θέσεις του ΣΑΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442