Διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών σε σχέση με τη γλώσσα
Παρίσι: Οι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση σε σχέση με τις γυναίκες στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη.
Παρίσι: Οι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση σε σχέση με τις γυναίκες στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές του CNRS και των Πανεπιστημίων Μονπελιέ 1 και 3, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cortex, μελέτησε τις διαφορές στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου σε άνδρες και γυναίκες τόσο με μεγάλη όσο και με μικρή ευχέρεια λόγου, ευφράδεια και παραγωγή λέξεων. Οι παρατηρήσεις έγιναν με τη συνήθη τεχνική της τομογραφίας μαγνητικού συντονισμού (fMRI).
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι εγκεφαλικές περιοχές ενεργοποιούνται διαφορετικά ανάλογα με το φύλο και το επίπεδο γλωσσικής ευχέρειας. Ανεξάρτητα πάντως από τον αριθμό των παραγόμενων λέξεων, κατά μέσο όρο οι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερο βαθμό ενεργοποίησης σε σχέση με τις γυναίκες στις κλασσικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα.
Επιπλέον, ανεξάρτητα με το φύλο, τα άτομα με χαμηλή ικανότητα λόγου και παραγωγής λέξεων ενεργοποιούν περισσότερο μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου από ό,τι τα άτομα με υψηλότερη γλωσσική ικανότητα (που ενεργοποιούν κυρίως την παρεγκεφαλίδα).
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι για πρώτη φορά κατέστη εφικτό να δειχτεί πως υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την ενεργοποίηση του εγκεφάλου σε σχέση με την παραγωγή της γλώσσας τόσο μεταξύ των δύο φύλων όσο και μεταξύ ατόμων με διαφορετικές λεκτικές επιδόσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Εξαιρετικός ο Πουλακίδας στο Λας Βέγκας υπό το βλέμμα του Μπαρτζώκα (vid)
- Επισήμως κυβέρνηση υποδίκων και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Νέα Δημοκρατία
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442