Λιτότητα για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και ανακατανομή των πόρων του προϋπολογισμού, ώστε να αντιμετωπίσει η οικονομία τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, εισηγείται ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος στην έκθεσή του τη Δευτέρα. Προειδοποιήσεις για τις τράπεζες. Την Τετάρτη έρχεται η έκθεση της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

30

Αυστηρά μέτρα για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και ανακατανομή των πόρων του προϋπολογισμού, ώστε να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, εισηγείται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική που θα καταθέσει τη Δευτέρα.

Ο κ. Προβόπουλος δεν κρύβει την ανησυχία του για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και σύμφωνα με Το Βήμα ο διοικητής ζητεί εν όψει των συλλογικών διαπραγματεύσεων περιορισμούς στην εισοδηματική πολιτική για το 2009, θεωρώντας ότι το κονδύλι για μισθούς το οποίο προβλέπεται στον προϋπολογισμό και είναι αυξημένο κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι οδηγεί σε πολύ μεγάλες ονομαστικές αυξήσεις.

Παράλληλα, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα επιβραδυνθεί λόγω της κρίσης και θα υποχωρήσει ως το 0,5% το 2009, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας στη χώρα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί ενδεχομένως και πάνω από το 8% και θα απαιτηθεί να ληφθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των ασθενεστέρων ώσπου να κοπάσει η κρίση.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος μέσω της έκθεσής του θα ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες, οι οποίες φαίνεται να διεκδικούν και δεύτερο πακέτο στήριξης ή ορισμένες να ζητούν τη δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει τις επισφάλειες (κατά τα πρότυπα της «Βad Βank» στις ΗΠΑ), να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την απορρόφηση του πρώτου πακέτου των 28 δισ. ευρώ και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά, ενώ δίνει σήμα κινδύνου για έκρηξη δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έκθεση δίνει κατευθύνσεις για ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ περιγράφει τι έγινε σε άλλες χώρες για να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Επίσης θα αναφέρεται στη μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής που κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ξεπερνά το 20% των φορολογικών εσόδων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr