Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σχέδιο» γέννας

«Σχέδιο» γέννας

Με επισκληρίδιο ή χωρίς; Στο μαιευτήριο ή μήπως στη θαλπωρή του σπιτιού σας; Επιλέξτε ανάμεσα στις πολλές δυνατότητες που σας δίνονται το είδος του τοκετού που θα σας βοηθήσει να καλωσορίσετε το μωρό σας με άνεση και ασφάλεια.

Με επισκληρίδιο ή χωρίς; Στο μαιευτήριο ή μήπως στη θαλπωρή του σπιτιού σας; Επιλέξτε ανάμεσα στις πολλές δυνατότητες που σας δίνονται το είδος του τοκετού που θα σας βοηθήσει να καλωσορίσετε το μωρό σας με άνεση και ασφάλεια.

Σε συνεργασία με τη μαία Ελευθερία Δημοπούλου

Της Δώρας Νομικού

Οι μήνες της αναμονής πέρασαν κι ήρθε η κρίσιμη στιγμή για να επιλέξετε το είδος του τοκετού που θέλετε να έχετε. Γιατί, αν νομίζετε ότι το μαιευτήριο αποτελεί μονόδρομο, κάνετε λάθος. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε –με μόνη προϋπόθεση ότι η υγεία σας το επιτρέπει. Ο φυσικός τοκετός στο σπίτι ή στο κέντρο φυσικού τοκετού και ο τοκετός στο νερό είναι αρκετά ασφαλείς, εφόσον έχετε εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση του θεράποντα ιατρού σας κι έχετε επιλέξει μια έμπειρη και εξειδικευμένη μαία. Για την τελική απόφασή σας, δώστε βαρύτητα στη διαδικασία που θα σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμη και σίγουρη κατά τη διάρκεια του σημαντικότερου και συνάμα πιο απρόβλεπτου ταξιδιού της ζωής σας!

Φυσικός τοκετός

Τολμηρή, αλλά και οικονομική εναλλακτική λύση, έχει βρει αρκετούς οπαδούς στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι αυτό που διατύπωσε ο διάσημος γάλλος γυναικολόγος Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «όσο πιο ήσυχο τοκετό έχει ένα μωρό, τόσο πιο ήρεμος θα γίνει ως ενήλικος». Ο φυσικός τοκετός είναι μια μέθοδος που επιλέγεται από το 35% των γυναικών στην Ολλανδία και από ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό στη Βρετανία. Τι ακριβώς όμως είναι; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για τον τοκετό που ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ 37ης έως και 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Βέβαια, η άποψη των γιατρών είναι ότι ο τοκετός μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικός μόνο αφού η γυναίκα γεννήσει. Οι μαίες που ασχολούνται με τον φυσικό τοκετό ενθαρρύνουν τις εγκύους να τον επιλέξουν, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ελευθερωθούν από τους φόβους τους και κυρίως από το φόβο του πόνου. Κι επειδή η χρήση φαρμάκων αποφεύγεται, συστήνουν ανακούφιση των ωδίνων με ομοιοπαθητικά φάρμακα, βελονισμό, χαλαρωτικό μασάζ και ψυχολογική υποστήριξη.

Στο μαιευτήριο

Σε ένα οργανωμένο μαιευτήριο ή νοσοκομείο που διαθέτει μαιευτική κλινική υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα και το εξειδικευμένο προσωπικό για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε επιπλοκή παρουσιαστεί. Κάτι που θα πρέπει να αποφασίσετε εγκαίρως είναι αν θα επιλέξετε ιδιωτικό μαιευτήριο ή δημόσιο νοσοκομείο. Ένα σημαντικό κριτήριο είναι το κόστος του τοκετού. Στα δημόσια νοσοκομεία είναι ελάχιστο, ενώ στα ιδιωτικά οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με το δωμάτιο που θα επιλέξετε και το είδος του τοκετού που θα ακολουθήσετε. Φροντίστε να ενημερωθείτε για το ποσοστό και τις παροχές που σας καλύπτει ο ασφαλιστικός σας φορέας. Μια επίσκεψη σε μαιευτήρια και νοσοκομεία, αλλά και συζητήσεις με φίλες και συγγενείς θα σας βοηθήσει. Βέβαια, πριν πάρετε την τελική σας απόφαση, ενημερωθείτε από το γυναικολόγο σας για το κέντρο με το οποίο ο ίδιος συνεργάζεται.

Με καισαρική τομή

Το 90% των γυναικών στην Ελλάδα, σήμερα, επιλέγει να γεννήσει με «ραντεβού», με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρήση της επισκληριδίου και της καισαρικής τομής. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στο ποσοστό καισαρικών (50%), αν και θεωρείται σοβαρή εγχείριση. Συνήθως οι γιατροί καταφεύγουν στο χειρουργείο για δύο λόγους: είτε διότι η μητέρα το έχει επιλέξει συνειδητά, γιατί έτσι αισθάνεται πιο ασφαλής, είτε γιατί συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που υποδεικνύουν πως ένας κολπικός τοκετός είναι επικίνδυνος για τη μητέρα ή το μωρό. Βέβαια, ως χειρουργική διαδικασία, δεν παύει να έχει ένα ποσοστό επικινδυνότητας, ενώ υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους, όπως όταν η έγκυος είναι υπέρβαρη ή καπνίστρια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η καισαρική τομή αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για γυναίκες που γεννούν σε μεγάλη ηλικία, καθώς και για τα πρόωρα μωρά.

Με επισκληρίδιο αναισθησία

Η φαρμακευτική οδός για την ανακούφιση του πόνου οδηγεί στην επισκληρίδιο αναισθησία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την άσκοπη χρήση επισκληριδίου και προτρέπει να γίνεται χρήση μόνο σε περίπτωση που είναι αναγκαία, όπως στην καισαρική. Με την επισκληρίδιο μουδιάζει κάθε αίσθηση στην περιοχή της κοιλιάς και «επισκιάζονται» οι επώδυνες συσπάσεις της μήτρας. Αποτελεί μια μέθοδο που εφαρμόζεται μόνο σε μαιευτήρια τα οποία διαθέτουν συνεχή παρουσία αναισθησιολόγου στην αίθουσα τοκετού. Ως ιατρικές επιπλοκές της επισκληριδίου καταγράφονται η υπόταση, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στην πλάτη.

Τοκετός στο σπίτι

Το μεγαλύτερο κίνητρο για μια γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι της είναι η αίσθηση του οικείου χώρου. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι, όταν είναι χαλαρή και ζει τον τοκετό με τον δικό της ρυθμό, εκκρίνονται στο σώμα της ορμόνες που την προετοιμάζουν να έχει καλύτερη επαφή με το μωρό της. Στο πλευρό της, βέβαια, έχει ανάγκη ανθρώπους που θα τη φροντίσουν. Συνήθως, το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνουν μαίες που διαθέτουν ανάλογη εμπειρία. Η συνεργασία μαζί τους θα είναι πολύ στενή, ώστε ο τοκετός να εξελιχθεί ομαλά. Για να βρείτε εξειδικευμένη μαία, αλλά και να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τον τοκετό στο σπίτι, απευθυνθείτε στο Σύλλογο Ευτοκία (Φλέμινγκ 50, Μαρούσι, τηλ.: 210 6844201, www.eutokia.gr).

Τοκετός «σαν στο σπίτι» πραγματοποιείται και στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δεν «θυμίζει νοσοκομείο» και όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννούν με την παρουσία των δικών τους ανθρώπων αλλά πάντα μέσα στα ασφαλή πλαίσια ενός σύγχρονου μαιευτηρίου.

ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΛΗΤΩ τηλ.210 6902010 – 210 6902000 και www.leto.gr

Τοκετός στο νερό

Ο τοκετός στο νερό μπορεί να γίνει είτε σε οργανωμένο μαιευτήριο είτε στο σπίτι ή ακόμα στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού, αρκεί να έχει ληφθεί μέριμνα για τον κατάλληλο εξοπλισμό και την προετοιμασία του χώρου. Στην τελευταία περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης πισίνας. Το ζεστό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια θεωρείται η «επισκληρίδιος» του φυσικού τοκετού. Η μητέρα κατά τη διάρκεια των ωδίνων κάνει σύντομα ντους, τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση των μυών. Στη συνέχεια, μπαίνει στην ειδική πισίνα με νερό θερμοκρασίας 36°C και βγαίνει, αφού πρώτα έχει κρατήσει αγκαλιά το μωρό της. Εξειδικευμένες μαίες υποστηρίζουν ότι η επαφή του σώματος με το υγρό στοιχείο προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης, συμβάλλει στην αποφόρτιση της μητέρας από το έντονο άγχος και τη βοηθά να συγκεντρωθεί. Επιπλέον, κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο τοκετός στο νερό μειώνει το ενδεχόμενο της τομής στα εξωτερικά γεννητικά όργανα (περινεοτομής). Όσον αφορά το νεογνό, η επαφή του σώματος με το ζεστό νερό και η παραμονή του μέσα σε αυτό το απαλλάσσει από την επίδραση της βαρύτητας και μειώνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και περιπλέκουν τη διαδικασία του τοκετού.

ΠΟΥ: Μαιευτήριο ΙΑΣΩ, τηλ.: 210 6184000, www.iaso.gr

ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΛΗΤΩ τηλ.210 6902010 – 210 6902000 και www.leto.gr

Μαιευτική Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ, τηλ.: 2310 984000

Στο κέντρο φυσικού τοκετού

Τα birthing center είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα, στην ιδιωτική μαιευτική κλινική «Νίκη». Το Κέντρο Φυσικού Τοκετού απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου –δεν έχουν παρουσιάσει υπέρταση, ζάχαρο, δεν κυοφορούν δίδυμα ή έμβρυο σε ισχιακή προβολή. Στο δωμάτιο υπάρχει κρεβάτι, καναπές-κρεβάτι για το σύντροφο, ειδική καρέκλα τοκετού στην οποία μπορεί να γεννήσει πιο αποτελεσματικά η επίτοκος και πισίνα τοκετού. Ο όροφος του birthing center λειτουργεί ανεξάρτητα από το μαιευτήριο, το οποίο όμως παρέχει μηχανήματα και φάρμακα που χρειάζονται σε περίπτωση επιπλοκής. Στο Κέντρο δεν γίνονται παρεμβάσεις ρουτίνας, όπως η περινεοτομή, το κλύσμα κ.λπ.

Κέντρο Φυσικού Τοκετού, ιδιωτική μαιευτική κλινική «Νίκη», Ιδομένεως 122, Ίλιον, τηλ.: 210 2616155, 6972910109, ww.naturalbirth.gr

kids.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024