«Καθίζηση» 35% στη μετοχή της Barclays εν μέσω φόβων για νέες ζημίες
Σε τροχιά εθνικοποίησης φοβούνται πολλοί επενδυτές ότι βαδίζει η βρετανική τράπεζα Barclays, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για νέες, υψηλότερες, ζημίες και διαγραφές, οδηγώντας τη μετοχή της χαμηλότερα κατά 35%! Μεγάλες απώλειες για τη στερλίνα.
27
Τη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων δεκαετιών σημείωσε την Τετάρτη η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Barclays.
Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε αρνηθεί να ενταχθεί στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών που υλοποιεί η βρετανική κυβέρνηση, αλλά φαίνεται ότι αυτή η στάση μάλλον θα αλλάξει σύντομα.
Η μετοχή υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, καταγράφοντας απώλειες έως 35%! «Βουτιά» 26% σημείωσε η μετοχή της έτερης τράπεζας που αρνήθηκε την κρατική βοήθεια, της Lloyds Banking Group.
Μόνο αυτό το μήνα έχει χάσει το 60% της αξίας της και η κεφαλαιοποίησή της έχει διαμορφωθεί στα 5,2 δισ. λίρες.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Barclaysθα εξαναγκαστεί να προχωρήσει σε υποτιμήσεις πάγιων στοιχείων και σύντομα θα περάσει στον έλεγχο του βρετανικού κράτους, όπως η Royal Bank of Scotland, στην οποία το κράτος ελέγχει το 70%.
Βλέπουν έναν «πραγματικό κίνδυνο εθνικοποίησης», είπε στο Bloomberg αναλυτής της MF Global Securities.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2008 στις 17 Φεβρουαρίου.
Πτώση-ρεκόρ για τη στερλίνα
Οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η βρετανική κυβέρνηση θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών οδηγεί χαμηλότερα και τη στερλίνα.
Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του γεν (122,99 γεν) και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001 έναντι του δολαρίου.
Έναντι του ευρώ σημείωσε πτώση για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έως τις 94,10 πένες.
Την κακή κατάσταση της βρετανικής οικονομίας δείχνουνκαι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τα επιδόματα ανεργίας.
Τον Δεκέμβριο του 2008, οι άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα αυξήθηκαν κατά 77.900 σε 1,16 εκατ. άτομα, υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2000.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, οι άνεργοι αυξληθηκαν στα 1,92 εκατ. άτομα, υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1997.
Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 6,1%, έναντι 7,2% στην ευρωζώνη, 3,9% στην Ιαπωνία και 7,2% στις ΗΠΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
- «Συμφώνησαν ΑΕΚ και Μοντερέι για τον Πινέδα» (pic)
- Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας
- Ιράν: Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών των ΗΠΑ – Στοχοποίησαν πολιτικές υποδομές
- Δάσκαλος κατά μαθητή: Τι λένε Ντε Λα Φουέντε και Σκαλόνι για την σχέση τους (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442