Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι βιταμίνες C και E δεν προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά επεισόδια

Οι βιταμίνες C και E δεν προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά επεισόδια

Οι εργαστηριακές έρευνες για την προστατευτική αξία των αντιοξειδωτικών βιταμινών δυστυχώς δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη. Τα συμπληρώματα βιταμινών C ή E δεν μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στους άνδρες που συμμετείχαν σε μεγάλη αμερικανική μελέτη.

36

Τα συμπληρώματα βιταμινών C ή E δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στους άνδρες, δείχνει μια από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ.

Διάφορες εργαστηριακές έρευνες είχαν δείξει στο παρελθόν ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς παγιδεύουν τις ελεύθερες ρίζες και εξουδετερώνουν ορισμένες δραστικές μορφές οξυγόνου. Όμως οι περισσότερες νέες έρευνες σε ασθενείς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν στην πράξη αυτές τις ελπίδες.

Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και άλλων ερευνητικών φορέων στη Βοστόνη εξέτασαν την επίδραση των δύο βιταμινών σε 14.641 άνδρες γιατρούς.

Οι εθελοντές ήταν τουλάχιστον 50 ετών όταν άρχισε η μελέτη το 1997 και παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο. Μόνο το 5% του δείγματος έπασχε από καρδιαγγειακό νόσημα στην αρχή της μελέτης.

Οι συμμετέχοντας χωρίστηκαν σε τυχαιοποιημένες ομάδες που λάμβαναν 400 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης Ε ή ψευδοφάρμακο (placebo) μέρα παρά μέρα, και 500 mg βιταμίνης C ή ψευδοφάρμακο κάθε μέρα.

Μέχρι το τέλος της έρευνας καταγράφηκαν 511 εμφράγματα, 464 εγκεφαλικά επεισόδια και 509 θάνατοι από καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Συγκριτικά με το ψευδοφάρμακο, «ούτε η βιταμίνη C ούτε η Ε δεν είχε σημαντική επίδραση στην ολική θνησιμότητα, ωστόσο η βιταμίνη Ε συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου» καταλήγουν οι ερευνητές.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατη μετα-ανάλυση 67 παλαιότερων μελετών, η οποία έδειχνε ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, το σελήνιο και το β-καροτένιο όχι μόνο δεν παρατείνουν τη ζωή αλλά αντίθετα ίσως αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024