Κλείνει στο 3% η ψαλίδα μεταξύ Ομπάμα και Μακέιν
Μειώθηκε κι άλλο η διαφορά Ομπάμα και Μακέιν, καθώς νέα δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, δίνει στον υποψήφιο των Δημοκρατικών προβάδισμα 3%, έναντι του 4% που διατηρούσε το Σάββατο. Όπως επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις, το τελευταίο debate «έσωσε» τον Μακέιν.
43
Στο 3% έχει διαμορφωθεί το προβάδισμα του Μπάρακ Ομπάμα έναντι του Τζον Μακέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με 48% έναντι 45% του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby, το Σάββατο, ο Μπάρακ Ομπάμα συγκέντρωνε το 48% έναντι 44% για τον Μακέιν.
Όπως εκτιμά ο δημοσκόπος Τζον Ζόγκμπι, οι αριθμοί ευνοούν τον Μακέιν και πιθανόν να αντανακλούν την άνοδό του μετά την εμφάνισή του στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση της προεκλογικής εκστρατείας.
«Για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις ο Μακέιν βρίσκεται στο 45%. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι συνέβη» λέει ο Ζόγκμπι, σημειώνοντας πως ο γερουσιαστής της Αριζόνα έχει εδραιώσει τη θέση του ανάμεσα στους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους -9 στους 10 ψηφοφόρους τον υποστηρίζουν- και πλέον κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που είναι πιθανόν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.
Το προβάδισμα του Ομπάμα μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων περιορίζεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες σήμερα, έναντι 16 μονάδων στη δημοσκόπηση του Σαββάτου.
Το Σάββατο, περίπου 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την ομιλία του υποψηφίου των Δημοκρατικών στο Μισούρι.
«Τι καταπληκτικό θέαμα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι… ουάου» ήταν η αντίδραση του Ομπάμα βλέποντας το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κάτω από την Αψίδα Γκέιτγουέι του Σεντ Λούις, μια αψίδα ύψους 192 μέτρων, μνημείο για τους πρώτους Αμερικανούς αποίκους.
Στα τέλη Αυγούστου, ο Ομπάμα δέχτηκε το χρίσμα του κόμματός του στο στάδιο του Ντένβερ ενώπιον 84.000 ανθρώπων, τον Μάιο 75.000 άνθρωποι παρακολούθησαν ομιλία του στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, όμως το ρεκόρ προσέλευσης δεν σημειώθηκε στις ΗΠΑ
αλλά στο Βερολίνο, όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι βρέθηκαν σε συγκέντρωσή του.
Η εκλογική αναμέτρηση στο Μισούρι αναμένεται δύσκολη. Ο Ομπάμα κατήγγειλε για ακόμα μια φορά τις επιθέσεις του αντιπάλου του για τις σχέσεις του με τον Μπιλ Αγιερς, πρώην μέλος αριστερής οργάνωσης κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και νυν καθηγητή πανεπιστημίου, τον οποίον οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν τρομοκράτη.
Ο γερουσιαστής του Ιλινόι κατηγόρησε επίσης τον Μακέιν ότι μάχεται για τους «πλουσιότερους» και επισήμανε πως «πνέει ο άνεμος της αλλαγής». «Με την οικονομία σε δύσκολη θέση και το αμερικανικό όνειρο σε κίνδυνο, ο αμερικανικός λαός δεν θέλει να ακούει τους πολιτικούς να επιτίθεται ο ένας στον άλλο» είπε ο Ομπάμα.
* Ο Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε πάνω από 150 εκατ.δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία τον Σεπτέμβριο, σπάζοντας το ρεκόρ που ο ίδιος είχε από τον προηγούμενο μήνα.Τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν 632.000 νέοι δωρητές,για να φθάσουν συνολικά τα 3,1 εκατομμύρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Η ΕΕ… κοπιάρει τους Κινέζους για να γίνει υπερδύναμη
- «Οι πάντες διατρέχουν κίνδυνο»: Ο συγγραφέας Ρούσντι προειδοποιεί εναντίον της πολιτικής βίας στις ΗΠΑ
- ΗΠΑ: Η αποδοχή της πολιτικής Τραμπ στο μεταναστευτικό υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό
- Πεζέσκιαν: Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη καθοδηγούνται από την απληστία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ιράν
- Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ προχωρούν σε στοχευμένους δασμούς στη Νότια Κορέα
- Αυτοκίνητο: Η Γερμανία επαναφέρει την επιδότηση 3 δισ. ευρώ για τα ηλεκτρικά οχήματα


