Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κόλλα νανοσωλήνων ξεπερνά το σαμιαμίδι σε τοίχους και ταβάνια

Κόλλα νανοσωλήνων ξεπερνά το σαμιαμίδι σε τοίχους και ταβάνια

Μια ξηρή κόλλα που μιμείται τις πατούσες του σαμιαμιδιού αλλά ξεπερνά κατά πολύ τους δυνατότητές τους ίσως επιτρέψει σε ανθρώπους να περπαρούν σε τοίχους και ταβάνια. Τα τριχίδια στα πέλματα της σαύρας αντικαταστάθηκαν από νανοσωλήνες άνθρακα.

36

Μια ξηρή κόλλα που μιμείται τις πατούσες του σαμιαμιδιού αλλά ξεπερνά κατά πολύ τους δυνατότητές τους ίσως επιτρέψει σε ανθρώπους να περπαρούν σε τοίχους και ταβάνια.

Η νέα κόλλα, βασισμένη σε νανοσωλήνες άνθρακα, είναι τρεις φορές ισχυρότερη από προηγούμενες κόλλες εμπνευσμένες από τις σαύρες και δέκα φορές ισχυρότερη από τα τα πόδια των ίδιων των σαμιαμιδιών.

Σε γυάλινη επιφάνεια, ένα μόνο τετραγωνικό εκατοστό της νέας κόλλα μπορεί να σηκώσει βάρος 1,6 κιλών, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ικανότητα των σαυρών γκέκο βασίζεται σε μικροσκοπικά ελαστικά τριχίδια στα πέλματά τους,τα οποίαδιακλαδίζονται σε ακόμα μικρότερα τριχίδια διαφόρων διαμέτρων.

Τα τριχίδια αυτά προσκολλώνται στις επιφάνειες χάρη σε ελκτικές δυνάμεις ατομικής κλίκαμας που ονομάζονται δυνάμεις βαν ντερ Βάαλς, από το όνομα του Ολλανδού φυσικού που τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1910 για την ανακάλυψή τους.

Χημικοί από τέσσερα αμερικανικά εργαστήρια (Πανεπιστήμιο Ντέιτον στο Οχάιο, Ινστιτούτο Γεωργικής Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Acron και ένα εργαστήριο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας) διαπίστωσαν ότι μπορούν να αναπαράγουν την ικανότητα της σαύρας χρησιμοποιώντας ειδικά ευθυγραμμισμένους και κάθετα περιπεπλεγμένους νανοσωλήνες άνθρακα.

Η δομή των νανοσωλήνων, που θυμίζει κάτι σαν σπαγγέτι ή κληματαριά, μιμείται τα μικροσκοπικά τριχίδια στα πέλματα των σαμιαμιδιών αλλά μεγιστοποιεί την ικανότητα προσκόλλησης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η πανίσχυρη κόλλα, όπως και το πόδι της σαύρας, ξεκολλά εύκολα με ένα απλό κάθετο τράβηγμα.

Οι πιθανές εφαρμογές είναι πολλές, ωστόσο η υψηλή τιμή των νανοσωλήνων παραμένει περιοριστικός παράγοντας για την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρση Βαρών: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο δις πρωταθλητής Ευρώπης Ολεξάντρ Πελεσένκο (pic)

Ο Ουκρανός δις πρωταθλητής Ευρώπης, Ολεξάντρ Πελεσένκο, έπεσε νεκρός στον πόλεμο κατά των Ρώσων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024