Δράση κατά της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας αναλαμβάνει και το ΝΑΤΟ
Απόφαση για την αποστολή πλοίων που θα συνοδεύουν σκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στα ανοιχτά της Σομαλίας ελήφθη από τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πειρατείας. Ναυτική δύναμη ασφαλείας συγκροτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
51
Απόφαση για την αποστολή πλοίων που θα συνοδεύουν σκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στα ανοιχτά της Σομαλίας ελήφθη από τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πειρατείας. Ναυτική δύναμη ασφαλείας συγκροτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διπλωμάτης της Συμμαχίας δήλωσε πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις ότι οι υπουργοί Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι τα πλοία θα αποσταλλούν «σύντομα» και η δράση τους θα συντονίζεται με άλλους οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο στο οποίο κατέληξε η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουγγαρία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.
Την περασμένη εβδομάδα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ότι θα συγκροτήσουν ναυτική δύναμη για περιπολίες στα ανοιχτά της Σομαλίας. Η όλη επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο. Για την καταπολέμηση της πειρατείας θα συνεργαστεί με τη Δύση και η Ρωσία.
Η συντονισμένη διεθνής δράση απέναντι στην πειρατεία στη Σομαλία καθίσταται απαραίτητη, ειδικά μετά και την πρόσφατη κατάληψη του ουκρανικού πλοίου Faina με φορτίο αρμάτων μάχης και βαρέων όπλων, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα στα χέρια πειρατών.
Εκπρόσωπος των πειρατών του πλοίου Faina δήλωσε την Πέμπτη άνοιξε την Πέμπτη «παράθυρο» διαπραγματεύσεων για την καταβολή λύτρων, αλλά προειδοποίησε με συνέπειες εάν ξένες δυνάμεις χρησιμοποιήσουν βία. Οι πειρατές ζητούσαν μέχρι σήμερα λύτρα ύψους 20 εκατ. δολαρίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Βιολάντα: Πανελλαδική απεργία στον κλάδο τροφίμων στις 3 Φεβρουαρίου
- Χαμηλές θερμοκρασίες, μεγάλη όρεξη: Γιατί πεινάμε περισσότερο τον χειμώνα;
- Καιρός – Κακοκαιρία: Έρχονται νέες ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού χρειάζεται προσοχή
- Παραιτήσεις στην Πινακοθήκη του Οντάριο μετά την απόρριψη έργου της Ναν Γκόλντιν λόγω κατηγοριών περί «αντισημιτισμού»
- Η επιστήμη ξέρει αν η εκδίκηση είναι «ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»
- Εισιτηριοδιαφυγή: Σφίγγει ο κλοιός στις συγκοινωνίες

