Κίνδυνος πρόωρου τοκετού από τον ανεπαρκή έλεγχο του άσθματος κατά την εγκυμοσύνη
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με ανεπαρκώς αντιμετωπιζόμενο άσθμα κατά τη διάρκεια της κύησης διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Organization of Teratology Information Specialists Collaborative Research Group.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με ανεπαρκώς αντιμετωπιζόμενο άσθμα κατά τη διάρκεια της κύησης διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Organization of Teratology Information Specialists Collaborative Research Group.
Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του άσθματος συχνά αποκλείονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγων των πιθανών αρνητικών συνεπειών τους στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, αν και υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το σοβαρό άσθμα μπορεί να επηρεάσει το περιγεννητικό αποτέλεσμα.
Η Δρ Λουντμιλα Μπακχιρεβα από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό δημοσιεύει στο επιστημονικό έντυπο Annals of Allergy, Asthma and Immunology, στοιχεία από τη μελέτη που διενήργησε σε δείγμα 719 γυναικών που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Asthma Medication in Pregnancy Study (1998-2003).
Η ερευνήτρια ήθελε να διερευνήσει τις αρνητικές επιπτώσεις του κακώς ελεγχόμενου άσθματος. Οι συμμετέχουσες στην μελέτη διατηρούσαν λεπτομερή καταγραφή των συμπτωμάτων τους, της συχνότητά τους, και την παρεμβολή τους στην καθημερινότητα και τον ύπνο τους, όπως επίσης και τη νοσηλεία και τις απρογραμμάτιστες επισκέψεις στον θεράποντα ιατρό για τις κρίσεις άσθματος.
Ως ανεπαρκής έλεγχος του άσθματος ορίστηκε η παρουσία τουλάχιστον κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες συμπτωμάτων άσθματος που παρέμβαινε στον ύπνο ή την οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Η συχνότητα του πρόωρου τοκετού ήταν σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των γυναικών που είχαν ανεπαρκή έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 εβδομάδων της κύησης (11,4% έναντι 6,3%). Η συχνότητα του πρόωρου τοκετού ήταν πάνω από διπλάσια μεταξύ των γυναικών που είχαν νοσηλευθεί για άσθμα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε χρονικής στιγμής της κύησης (16,4% έναντι 7,6%).
Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού μεταξύ των εγκύων με ανεπαρκή έλεγχο του άσθματος ήταν ανεξάρτητος της χρήσης στεροειδών φαρμάκων, γεγονός που σημαίνει ότι ο έλεγχος του άσθματος είναι σημαντικότερος από την έμφυτη σοβαρότητα του.
health.in.gr
- Θεσσαλονίκη: Σε 30χρονο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε μετά τη φωτιά σε Ι.Χ. στο Ωραιόκαστρο
- Πώς είναι να μεγαλώνεις στο πιο διάσημο εστιατόριο του Χόλιγουντ δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπραντ Πιτ
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
- Κουτλουάι: «Δεν κατάλαβα γιατί ο Όσμαν πήγε στον ΠΑΟΚ» (vid)
- Στο Κρεμλίνο η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας – Στο επίκεντρο η Ουκρανία και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
- Κούβα: Ιστιοφόρο ισπανικής ΜΚΟ έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια
- Μπορεί η AI να «εφεύρει» ένα σπάνιο πουλί;
- Κυψέλη: Θρίλερ με τη σορό που βρέθηκε σε βαλίτσα – Τι εξετάζουν οι Αρχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442