Τα μοναχικά άτομα κινδυνεύουν να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Τα άτομα που είναι μόνα στην μέση ηλικία, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Σικάγο των ΗΠΑ.
Λονδίνο: Τα άτομα που είναι μόνα στην μέση ηλικία, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Σικάγο των ΗΠΑ.
Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης στη Σουηδία, διαπίστωσε ότι ο γάμος ή η συμβίωση μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών του ζευγαριού, εκτιμούν ότι αποτρέπει την εκδήλωση της νόσου.
Μάλιστα το πρόβλημα μπορεί να αφορά περισσότερο ορισμένες κατηγορίες ατόμων, όπως παραδείγματος χάρη τους διαζευγμένους που παραμένουν μόνοι και έχουν τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, ενώ όσοι έχουν χηρέψει σε νεαρή ηλικία και παραμένουν μόνοι για το υπόλοιπο του βίου τους αντιμετωπίζουν εξαπλάσιο κίνδυνο.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.449 άτομα που επέλεξαν από φινλανδική βάση δεδομένων, και τους ρώτησαν για την οικογενειακή τους κατάσταση στη μέση ηλικία, και μετά από 21 χρόνια επικοινώνησαν μαζί τους για να δουν αν είχαν εκδηλώσει άνοια.
Συνολικά 139 άτομα είχαν κάποιου είδους γνωστική εξασθένηση και η νόσο Αλτσχάιμερ είχε διαγνωστεί σε 48 άτομα.
Ακόμα και μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που μπορεί έχουν επίδραση στην άνοια, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν συντρόφους είχαν λιγότερη επιρρέπεια στην εκδήλωση της ασθένειας.
Η Δρ Κρίστεν Χακανσσον που ηγήθηκε της ερευνητής ομάδας εξηγεί ότι η συμβίωση είναι συνήθως μια εκ των εντονότερων μορφών κοινωνικής αλληλεπίδρασης και διανοητικής διέγερσης. Αν οι κοινωνικές και γνωστικές αλλαγές μπορούν να προστατεύουν από την άνοια, το ίδιο ισχύει και για την συμβίωση και τη συντροφικότητα.
health.in.gr
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Λέον Μπλακ στο επίκεντρο της έρευνας για τον Έπσταϊν – Οι καταθέσεις, τα εκατομμύρια και οι νέες κλητεύσεις
- Παρουσιάζεται ο Οσμάν από τον ΠΑΟΚ
- Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- Στον 69χρονο αγνοούμενο από την Επανομή ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442