38

Βίντεο, στο οποίο φαίνεται -όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ- να αλλοιώνονται ψηφοδέλτια βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή κατά την ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κόμμα και κυβέρνηση της ΝΔ διέψευσαν και επέστρεψαν τα «βέλη» στο ΠΑΣΟΚ.

Για την καταγγελία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικά τους ηγέτες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους απέστειλε το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η διαδικασία ήταν αδιάβλητη και απόλυτα διαφανής, καθώς επίσης ότι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι εφαρμόζει κατά γράμμα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Παράλληλα, εκφράζει τη θλίψη του για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. 

Επιπλέον, ο γραμματέας της ΝΔ Λ.Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ.Τραγάκης, η αναπληρώτρια γγ της ΚΟ Φ.Πατριανάκου και οι βουλευτές Λαρίσης Κ.Αγοραστός και Φωκίδας Ι.Μπούγας διέψευσαν την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ και έκαναν λόγο για «πρωτοφανείς λαθροχειρίες και με μεθόδους που προκαλούν βάναυσα την κοινή νοημοσύνη».

«Πρόκειται για μια εξοργιστικά άθλια απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να αμαυρώσει μια απολύτως διαφανή κοινοβουλευτική διαδικασία» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος. O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου ανταπάντησε αιχμηρά, θέτωντας ερωτήματα για το ρόλο των Τραγάκη και Πατριανάκου στη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία έγινε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δ.Ρέππα, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής Φ.Πετσάλνικου και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου.

Το βίντεο διάρκειας 16 λεπτών από τα πρακτικά της Βουλής παρουσιάζει ψηφοφορία της 27ης Μαΐου, από την οποία απείχε το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την καταγγελία, στη νοθεία εμπλέκονται ο βουλευτής κ. Μπουγάς ως υπογράφων τα ψηφοδέλτια των βουλευτών, ο βουλευτής κ. Αγοράστος ως ψηφολέκτης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και η αναπληρώτρια γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου.

Εκεί φαίνονται οι βουλευτές της ΝΔ να έρχονται σε συνεννόηση και να αλλάζουν ή να τσαλακώνουν ψηφοδέλτια, τα οποία είχαν ήδη συλλεχθεί.

O αριθμός των αλλοιωμένων ψηφοδελτίων δεν θα άλλαζαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλοίωσαν όμως τη βούληση των βουλευτών.

hspace=0 Δείτε ολόκληρο το βίντεο 

«Μετά την επανίδρυση του κράτους, η ΝΔ επανιδρύει και τη Βουλή» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

«Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο κομματικού σχεδίου προφανέστατα, υπερέβησαν το ρόλο τους, δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, με συνέπεια, όπως διαπιστώθηκε, να έχουμε πράξεις, οι οποίες οδήγησαν σε παραχάραξη της βούλησης των βουλευτών με την αλλαγή ψηφοδελτίων, την αφαίρεση κάποιων και την προσθήκη άλλων, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να πει ότι μια σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία υποβαθμίστηκε και εξελίχθηκε σε μια νόθα μικροκομματική εκλογική διαδικασία» δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας.

«Η κατάπτωση πλέον της Νέας Δημοκρατίας και οι ευθύνες και του πρωθυπουργού, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και των στελεχών που συμμετείχαν, όπως βλέπει κανείς, σε αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες, είναι πλέον χωρίς τέλος. Η κατάπτωση αυτή είναι πρωτοφανής και κατά την άποψή μου αποτελεί ένα πλήγμα κατ ευθείαν στην ουσία της λειτουργίας της δημοκρατίας μας, στην ουσία της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού μας δημοκρατικού πολιτεύματος» ήταν το σχόλιο του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Ακόμη, καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στον πρωθυπουργό και το προεδρείο της Βουλής για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είπε ότι αναδεικνύεται ακόμα μια φορά το πρόσωπο της Δεξιάς και πρόσθεσε ότι για το μέλλον της χώρας αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει αύριο.

Πλήγμα στη Δημοκρατία και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

Εξάλλου, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βενιζέλος, Παπουτσής και Πάγκαλος προχώρησαν σε παράσταση στο προεδρείο της Βουλής. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι το Κίνημα θα ξεδιπλώσει την υπόθεση αυτή, ώστε αυτή η πολιτική καταγγελία να έχει και συνέπειες.

Διαψεύδει η ΝΔ 

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι η διαδικασία ήταν αδιάβλητη και απολύτως διαφανής, καθώς επίσης ότι ο ίδιος σέβεται το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλης. Παράλληλα, εκφράζει τη θλίψη του για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τροποποίηση των άρθρων του Συντάγματος στις 27 Μαΐου έγινε κατά άψογο, αδιάβλητο και απόλυτα διαφανή τρόπο.

»Όπως γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί μου Βουλευτές, την παραμονή τους διανεμήθηκαν 3 ψηφοδέλτια με προτυπωμένο το ονοματεπώνυμό τους.

»Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν 197 Βουλευτές από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες πλην των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ, που δεν συμμετείχαν και δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν. 

»Ακολουθήθηκε η πάγια τακτική και όπως έγινε και κατά την αντίστοιχη διαδικασία στις 6 Απριλίου του 2001, ορίστηκαν σε συνεργασία με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι Βουλευτές Ιωάννης Μπούγας και Αθανάσιος Πλεύρης ως ψηφολέκτες, οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Αγοραστός και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου εντός του χώρου των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Ιωάννης Ζιώγας για την ανάγνωση του καταλόγου.

»Επισημαίνω ότι η όλη διαδικασία έγινε παρουσία προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και συνολικά 186 παρόντων βουλευτών (οι 11 επιπλέον ψήφισαν με επιστολική ψήφο), δεκάδων στελεχών του Κοινοβουλίου, στελεχών της εταιρείας που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική καταμέτρηση και μεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

»Πραγματικά, με θλίβει και ως πρόεδρο της Βουλής και ως πολιτικό αρχών και πεποιθήσεων, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκεί που δεν υπάρχουν. Η προστασία των θεσμών είναι υποχρέωση όλων των παρατάξεων και όλων των βουλευτών. Σέβομαι την αποστολή μου και έχω αποδείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εφαρμόζω κατά γράμμα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.»

Παράλληλα, ο γραμματέας της ΝΔ Λ.Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ.Τραγάκης, η αναπληρώτρια γγ της ΚΟ Φ.Πατριανάκου και οι βουλευτές Λαρίσης Κ.Αγοραστός και Φωκίδας Ι.Μπούγας διέψευσαν την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ και έκαναν λόγο για «πρωτοφανείς λαθροχειρίες και με μεθόδους που προκαλούν βάναυσα την κοινή νοημοσύνη».

Στη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Το απόν ΠΑΣΟΚ, με πρωτοφανείς λαθροχειρίες και με μεθόδους που προκαλούν βάναυσα την κοινή νοημοσύνη, επιχειρεί να ευτελίσει και πάλι την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Την περιφρόνησε με την απουσία του και την συκοφαντεί με τις εκτός ορίων φαντασιώσεις του. Η εικόνα είναι αψευδής. Τη γνησιότητα της διαδικασίας είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν όλοι οι παρόντες βουλευτές και οι χιλιάδες τηλεθεατών που παρακολουθούσαν το κανάλι της Βουλής.

»Γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει κατ εξακολούθηση στην πολιτική ανευθυνότητα. Τώρα γνωρίζουμε ότι, στην απέλπιδα προσπάθειά του να καλύψει την κραυγαλέα πολιτική του απουσία, έχει μπει για τα καλά στο πεδίο της πολιτικής αυτογελοιοποίησής του. Μιας αυτογελοιοποίησης που την πιστοποιεί η διαχρονική προσφυγή του ΠΑΣΟΚ σε καλπονοθευτικές μεθόδους σε πάμπολες εσωκομματικές του διαδικασίες, όπως καταγγέλλουν τα ίδια του τα στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ και εδώ απλώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Επιπλέον, σε δηλώσεις του στο Mega, ο βουλευτής της ΝΔ Κ.Αγοραστός, που εμπλέκεται στην υπόθεση ως ψηφολέκτης, αιτιολόγησε το τσαλάκωμα ορισμένων ψηφοδελτίων, λέγοντας ότι αυτά δεν είχαν την απαιτούμενη υπογραφή του βουλευτή που ψήφιζε. 

Απάντηση του ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας στη ΝΔ και τον Θ.Ρουσόπουλο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «η εικόνα είναι αψευδής» και πως «το ντοκουμέντο που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ μιλάει από μόνο του». Κατηγόρησε τον κ. Σιούφα ότι επιλέγει να μην δει αυτά που βλέπει ο κάθε πολίτης και να καλύψει τη ΝΔ και την κυβέρνηση.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ρωτά «πως δικαιολογείται η παρέμβαση του γραμματέα και της αναπληρωτού γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ σε μια διαδικασία που σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν έχουν ρόλο, πως δικαιολογούνται τα ραβασάκια, τα πάρε – δώσε των ψηφοδελτίων, εντός και εκτός αιθούσης του Κοινοβουλου και οι φράσεις που ακούγονται του τύπου αυτός είναι εκτός γραμμής», καθώς και η «εξαφάνιση» ψηφοδελτίων στις τσέπες ψηφολεκτών.

Στη δήλωση περί «εξοργιστικά άθλιας απόπειρας του ΠΑΣΟΚ να αμαυρώσει μια απολύτως διαφανή κοινοβουλευτική διαδικασία» του Θ.Ρουσόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος απαντά ότι «αυτό που είναι εξοργιστικό είναι ο βαθμός στον οποίο αυτή η κυβέρνηση υποτιμά την νοημοσύνη όλων μας». 

Η αντίδραση των κομμάτων

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι βάσει του ντοκουμέντου προκύπτει όργιο νοθείας της ΝΔ σε βάρος των βουλευτών της. «Η κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Ανοίγει νέο αγοραίο πεδίο αντιδημοκρατικών επιλογών δίπλα στο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο και την αυταρχική τακτική της στο κίνημα. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα αστικά κόμματα και οι αστικοί θεσμοί δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Τα καταγγελλόμενα όμως από το ΠΑΣΟΚ συνιστούν σοβαρό πολιτικό ζήτημα και πρέπει να ερευνηθούν» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλης.

«Αν μιλάμε για αγοραστό αποτέλεσμα στην αναθεώρηση του Συντάγματος δημιουργείται μείζον θέμα Δημοκρατίας. Κατήγοροι και κατηγορούμενοι πρέπει απαραιτήτως να πείσουν πως έχουν τα πράγματα. Στην υπόθεση αυτή δεν χωρούν σκιές όπως επίσης δεν επιτρέπονται αστήρικτα αντιπολιτευτικά effects. Προ πάσης άλλης πολιτικής ή κομματικής δράσης προηγείται το ξεκαθάρισμα των καταγγελιών» ήταν η αντίδραση του ΛΑΟΣ.

Παράλληλα, ο ψηφολέκτης εκ μέρους του ΛΑΟΣ Αθ.Πλεύρης δήλωσε ότι οι καταγγελίες διερευνόνται ήδη από το κόμμα του, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα ελέγξει όλα τα ψηφοδέλτια που συνέλεξε για να διαπιστώσει εάν φέρουν την υπογραφή του, ή άλλη υπογραφή. Παρατήρησε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση αρμοδιότερο είναι να απαντήσει το διακομματικό προεδρείο που ήλεγχε τα ψηφοδέλτια και όχι οι ψηφολέκτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας