Εντερική πρωτεΐνη δημιουργεί τη βάση για νέο αντικαρκινικό εμβόλιο
Ουάσιγκτον: Μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στο έντερο μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση των καρκίνων του παχέος εντέρου και ίσως και άλλων όγκων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Ουάσιγκτον: Μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στο έντερο μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση των καρκίνων του παχέος εντέρου και ίσως και άλλων όγκων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Ποντίκια ανοσοποιημένα με την πρωτεΐνη και στη συνέχεια επιμολυσμένα με όγκους του παχέος εντέρου είχαν λιγότερους όγκους να εξαπλώνονται στους πνεύμονες και το ήπαρ.
Πολλά αντικαρκινικά εμβόλια βρίσκονται υπό διερεύνηση αλλά οι επιστήμονες μάχονται να βρουν τους κατάλληλους θεραπευτικούς στόχους, τα αντιγόνα, που εντοπίζονται μόνο σε όγκους και όχι σε υγιείς ιστούς.
Ο Δρ Ανταμ Σνοκ και ο Δρ Σκοτ Γουαλντμαν από το Πανεπιστήμιο «Τόμας Τζέφερσον» της Φιλαδέλφεια αποφάσισαν να μελετήσουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου διότι το εντερικό τοίχωμα και μερικές βλεννώδεις περιοχές είναι προσταστευμένα από την δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, μερικές πρωτεΐνες από τις περιοχές αυτές είναι ενεργές στα κύτταρα του όγκου.
Μελέτησαν λοιπόν την πρωτεΐνη guanylyl cyclase C (GCC), η οποία φυσιολογικά εκφράζεται στο εντερικό τοίχωμα και εξαπλώνει τα ορθοκολικά καρκινικά κύτταρα.
Οι επιστήμονες εμβολίασαν ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν και μετά την ανοσοποίηση τους με την GCC.
Τα μη εμβολιασμένα τρωκτικά είχαν κατά μέσο όρο 30 νέους όγκους στους πνεύμονες και το ήπαρ. Τα εμβολιασμένα είχαν τρεις. Ενώ η προσέγγιση αυτή δεν είναι ακριβώς οριστική ίαση, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική θεραπευτική καινοτομία.
Πάνω από το 50% των πασχόντων από ορθοκολικό καρκίνο αποβιώνουν από μετάσταση της νόσου, κυρίως στους πνεύμονες και το ήπαρα. Τα εμβολιασμένα πειραματόζωα έζησαν περισσότερο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα εμβολιασμένα ποντίκια με καρκινικά κύτταρα που προκαλούν καρκίνο, δεν αναπαριστούν ακριβώς την εκδήλωση του καρκίνου στον άνθρωποι, είναι λοιπόν ευκολότερο να αντιμετωπιστεί ένα εργαστηριακό μοντέλο της νόσου, εν συγκρίσει με τον καρκινοπαθή άνθρωπο.
Οι ερευνητές πάντως είναι αισιόδοξοι, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κατηγορία εμβολίων υποψηφίων για τους όγκους που πηγάζουν και δίνουν μετάσταση από τον βλεννογόνο.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική για καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, του πνεύμονα, του μαστού, του κόλπου και της ουροδόχου κύστης.
health.in.gr
- Στεγαστική πολιτική: Από τις διαπιστώσεις στις πράξεις – Ρηξικέλευθη πολιτική πρόταση του ΠΑΝΣΥΠΟ
- Πώς το ισχυρότερο αγροτικό λόμπι στην Ευρώπη «έθαψε» τη νομοθεσία της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα
- Χάντμπολ: Ο Σμιτ μετά τα 1100 γκολ στη Γερμανία έπιασε λιμάνι καθώς ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό
- Λένα Ζευγαρά: Κάνει προεκλογική εκστρατεία με το νέο της τραγούδι «Θα, θα»
- Πυροσβεστική: Ρεκόρ με 13 συλλήψεις σε ένα διήμερο για εμπρησμούς από αμέλεια
- Ο ΠΑΟΚ Ανακοίνωσε τον Όσμαν με βίντεο – Η μέρα και η ώρα της παρουσίασής του
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442