
Πράσινο φως από Βρυξέλλες για μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ
Πράσινο φως για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 9% για μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή κατοικιών, δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
28
Πράσινο φως για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 9% για μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή κατοικιών, δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με πρόταση τροποποίησης της κοινοτικής οδηγίας που αφορά στον ΦΠΑ τα κράτη-μέλη θα μπορούν να εφαρμόσουν από το 2011 μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων.
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προτείνει η Κομισιόν να υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή (9% στη χώρα μας) και στην περίπτωση της Ελλάδας υπάγονται τώρα στον κεντρικό συντελεστή 19% είναι:
* Η κατασκευή κατοικιών.
* Ο εξοπλισμός κατοικιών (έπιπλα κ.λπ.).
* Οι επισκευές ρολογιών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
* Τα κομμωτήρια.
* Η παροχή υπηρεσιών αισθητικής (μανικιούρ, αδυνάτισμα κ.λπ.).
* Η παροχή υπηρεσιών κηπουρικής.
* Οι βρεφικές πάνες.
* Τα καθαριστήρια.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, με δεδομένη την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα (η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ) είναι απίθανο να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση συντελεστών ΦΠΑ χωρίς άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων.
Ωστόσο, είναι πιθανό (σύμφωνα με εισηγήσεις που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών) η μετάταξη προϊόντων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ να συνοδευτεί από αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ στο 20% προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια φορολογικών εσόδων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έτσι γιόρτασε το Ισραήλ την Ημέρα Ανεξαρτησίας – Τίμησε τον ραβίνο που ζήτησε ισοπέδωση της Γάζας
- Πράσινο φως από την ΕΕ στο δάνειο των 90 δισ. προς την Ουκρανία – Στην Κύπρο ο Ζελένσκι
- Conrad Athens The Ilisian: Νέα εποχή για το εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας
- Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που υπάλληλοι του Δήμου συνειδητοποιούν ότι άστεγος έπεσε μέσα στο απορριμματοφόρο
- OT DELPHI ECONOMIC FORUM – Σιάσος (ΕΚΠΑ): Πάνω από 6 εκατ. πολίτες συμμετείχαν στο «Προλαμβάνω»
- Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε την υγεία των Ευρωπαίων – Οι καύσωνες οδήγησαν σε απότομη αύξηση θανάτων
