Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την άκρη του νήματος στην ογκώδη δικογραφία της Siemens αναζητά ο ανακριτής

Την άκρη του νήματος στην ογκώδη δικογραφία της Siemens αναζητά ο ανακριτής

Τις δαιδαλώδεις διαδρομές του χρήματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens αναζητά ο ανακριτής, ενώ μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία και ντοκουμέντα για την υπόθεση, η οποία, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, προκαλεί έκρηξη δυσπιστίας στα δύο μεγάλα κόμματα.

28

Τις δαιδαλώδεις διαδρομές του χρήματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens αναζητά ο ανακριτής, ενώ μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία και ντοκουμέντα για την υπόθεση, η οποία, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, προκαλεί έκρηξη δυσπιστίας στα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν.Ζαγοριανός, στον οποίο ανατέθηκε η ογκώδης δικογραφία, περιμένοντας νεότερα στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, άρχισε ήδη να μελετά τους φακέλους.

Ο εισαγγελέας Π.Αθανασίου προτίθεται να κάνει αυτήν την εβδομάδα λεπτομερή ενημέρωση στον κ. Ζαγοριανό για τα αδικήματα και τα πρόσωπα που «συνάντησε» στην πολύμηνη έρευνά του για την υπόθεση Siemens.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ο κ. Αθανασίου αναμένεται να «συστήσει» στον τακτικό ανακριτή να διερευνήσει και τυχόν διάπραξη του εγκλήματος της απιστίας, κατηγορία την οποία δεν έχει συμπεριλάβει στην παραγγελία για άσκηση διώξεων την οποία συνέταξε την περασμένη εβδομάδα.

Κατά την προφορική ενημέρωση του εισαγγελέα στον προϊστάμενό του Π.Πούλιο, η οποία συνόδευσε τη σύντομη παραγγελία για διώξεις, ο κ. Αθανασίου ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και τα ονόματα των πολιτικών που προέκυψαν κατά την πολύμηνη έρευνά του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ.Χατζηγάκης επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι «όταν η Δικαιοσύνη εντοπίσει συγκεκριμένα ενοχοποιητικά για πολιτικά πρόσωπα στοιχεία, σας διαβεβαιώνω ότι εμείς θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά και άγνωστα κείμενα από τη Γερμανία που δεν έχουν μεταφραστεί και δεν έχουν ληφθεί υπόψη από την προανάκριση.

Το Έθνος της Κυριακής παρουσιάζει έγγραφα που αποτελούσαν εσωτερική αλληλογραφία της γερμανικής εταιρείας και έφτασαν στη δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens από τις εσωτερικές ανακρίσεις που έκανε για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise – Plimpton.

Από αυτά προκύπτει ότι ποσό 770.000 ευρώ φέρεται να δόθηκε ως προμήθεια για την επιτυχή κατάληξη μιας συμφωνίας «για το έργο Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το ποσό των 770.000 ευρώ φαίνεται να ξεκινά από το Μόναχο, να κάνει μια στάση στη Βιέννη και να κατατίθεται σε λογαριασμούς με άγνωστους κωδικούς στην Κύπρο και στην Αρμενία.

Από τα σχετικά έγγραφα -αναφέρει το ρεπορτάζ- προκύπτει ότι το έργο αφορούσε τα έργα CYTA (Κυπριακές Τηλεπικοινωνίες), ARMENTEL (δηλαδή τις Αρμενικές Τηλεπικοινωνίες, όπου τότε ο ΟΤΕ κατείχε το 90%) και την CΟSΜΟΤΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία ακόμη δημοσκόπηση, της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, δείχνει ότι η ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται συμπιέζει ακόμα περισσότερο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ διευρύνει τη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κορύφωση της υπόθεσης Λιάπη και με το σκάνδαλο Siemens να μονοπωλεί την επικαιρότητα, ο δικομματισμός εμφανίζεται να υποχωρεί αισθητά από τα δημοσκοπικά επίπεδα της προηγούμενης μέτρησης.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2% στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ 25,3% το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14 και ο ΛΑΟΣ 4,3%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (με το λευκό και το άκυρο) φτάνει το 15,8%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση «δεν είναι αποφασισμένη» να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς. Στο ίδιο ερώτημα, το ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ είναι 63%.

Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει πως σχεδόν ένας στους δύο πολίτες εκτιμά ότι ευθύνη για τη διαφθορά στην Ελλάδα έχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ στο ερώτημα «ποια κόμματα αφορά η υπόθεση Siemens» το 67% των ερωτηθέντων απαντά το ΠΑΣΟΚ και το 58% τη ΝΔ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024