Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ξέρα κοντά στις Οινούσσες προσέκρουσε το πλοίο «Θεόφιλος»

Σε ξέρα κοντά στις Οινούσσες προσέκρουσε το πλοίο «Θεόφιλος»

Λαχτάρησαν οι 475 επιβάτες του πλοίου «Θεόφιλος», το οποίο προσέκρουσε σε ύφαλο κοντά στις Οινούσσες γύρω στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου, ενώ ταξίδευε από τη Λέσβο στη Χίο. Με ρήγμα στην αριστερή πλευρά πλησίασε στις Οινούσσες, όπου και αποβιβάστηκαν σώοι οι επιβάτες με μικρότερα σκάφη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Χίο.

36

Λαχτάρησανοι475 επιβάτες του πλοίου «Θεόφιλος», το οποίο προσέκρουσε σεύφαλο κοντά στις Οινούσσες γύρω στις 20:30 το Σάββατο, ενώ ταξίδευε από τη Λέσβο στη Χίο.

Με ρήγμα στην αριστερή πλευρά το πλοίο πλησίασε λίγο μετά τις 20:00 σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου από τις Οινούσσες, όπου οι επιβάτες μετεπιβιβάστηκαν σε μικρότερα σκάφη, μέσω των σωστικών λεμβών και του καταπέλτη, και μεταφέρθηκαν σώοι στην ξηρά. Στον καταπέλτη προσέγγισε το πλοίο «Saint Nicholas» που με το δικό του καταπέλτη σχημάτισε γέφυρα για τη μετεπιβίβαση των επιβατών.

Η αποβίβαση από το αγκυροβολημένο επιβατηγό-οχηματαγωγό ολοκληρώθηκε με ασφάλεια λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Οι 308 από τους επιβάτες αναχώρησαν με τουριστικό πλοιάριο από τις Οινούσσες για τη Χίο, όπου υπάρχουν περισσότερα καταλύματα, ενώ υπόλοιποι επιβιβάστηκαν σε άλλα δύο σκάφη για τη Χίο. Για τη μεταφορά των επιβατών στη Χίο «επιστρατέυτηκαν» τα πλοία «Skiathos Star», «Saint Nicholas» και «Νήσος Θήρα». Το πλήρωμα παρέμεινε στο «Θεόφιλος».

Η Νομαρχία ανέλαβε τις προετοιμασίες για τη φιλοξενία των επιβατών στη Χίο. Ένα μέροςτων επιβατών θα προωθηθεί στον Πειραιά με το πλοίο «Νήσος Χίος».

Για τις Οινούσσες αναχώρησαν επιθεωρητές του ΥΕΝ για να ελέγξουν το ρήγμα στην αριστερή πλευρά, από το οποίο υπάρχει σημαντική διαρροή καυσίμων στη θάλασσα. Αποτέλεσμα μάλιστα της διαρροής ήταν και η έντονη οσμή πετρελαίου κοντά στο πλοίο.

Νωρίτερα, ενώ το «Θεόφιλος» βρισκόταν ακινητοποιημένο, ομάδα γυναικών και παιδιών εγκατέλειψε το πλοίο με εντολή του πλοιάρχου, αργότερα όμως επιβιβάστηκε εκ νέου, εφόσον διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση δεν ήταν επικίνδυνη. Πολλοί επιβάτες βρίσκονταν στις σωστικές λέμβους όταν πήραν νέα εντολή να επιστρέψουν στο κατάστρωμα.

Το περιστατικό συνέβη δυόμισι ώρες μετά τον απόπλου από τη Μυτιλήνη, περίπου 3 μίλια από τις Οινούσσες και ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.

Αν και υπήρχε περιορισμένη εισροή υδάτων, το «Θεόφιλος» αποκολλήθηκε από τον ύφαλο με δικές του δυνάμεις και άρχισε να κινείται προς τη Χίο.Η εισροή όμως συνεχιζόταν και τελικά αποφασίστηκε να καταπλεύσει στις Οινούσσες, που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο του ατυχήματος.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα Super Puma, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό από τη Χίο, καθώς και όλα τα παραπλέοντα σκάφη, ανάμεσά τους 20 φουσκωτά από τον όμιλο φουσκωτών Χίου.

Στο λιμάνι των Οινουσσών βρίσκονταν για βοήθεια και πλοία που εκτελούν το δρομολόγιο Χίος-Τσεσμέ.

Το «Θεόφιλος» φέρεται να είχε βγει εκτός ρότας.

Το επιβατηγό-οχηματατωγό της ΝΕΛέχει μήκος 149,4 μέτρα. Κατασκευάστηκε το 1975 στη Γερμανία και μετασκευάστηκε το 1995. Μπορεί να μεταφέρει 1.000 επιβάτες το χειμώνα και περίπου 1.600 το καλοκαίρι, καθώς και περισσότερα από 400 αυτοκίνητα.

Εκτελεί τα δρομολόγια Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη και Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη- Λήμνος – Θεσσαλονίκη.

Παρά το αίσιο τέλος της περιπέτειας, το νέοπεριστατικό έφερε στη μνήμη τα ναυάγια του «Sea Diamond» και του «Εξπρές Σάμινα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024