36

Το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο που εγκρίνεται για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα παρουσιάστηκε στην Κούβα, όπου είναι ήδη διαθέσιμο για τους ασθενείς. Σε μια άλλη εξέλιξη, ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου δίνει θετικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα.

Στην Αβάνα, ερευνητές του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας παρουσίασαν το εμβόλιο CimaVax EGF, το οποίο περιέχει δύο πρωτεΐνες του καρκίνου του πνεύμονα και παροτρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους.

λινικές μελέτες στην Κούβα έδειξαν ότι παρατείνει τη ζωή των κατά τέσσερις με πέντε μήνες, χωρίς παρενέργειες, ενώ αρκετές ακόμα κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη στον Καναδά και τη Βρετανία, μεταξύ άλλων.

«Είναι το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα» δήλωσε στο Reuters η Γκιζέλα Γκονζάλες, επικεφαλής της ομάδας που άρχισε την ανάπτυξη του εμβολίου το 1992.

Το εμβόλιο, που θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες όπως η συμβατική χημειοθεραπεία, θα παράγεται στην Κούβα και θα διανέμεται σε άλλες χώρες από εταιρείες που εξασφάλισαν τα δικαιώματα εκμετάλευσης. Επόμενη χώρα που αναμένεται να εγκρίνει το CimaVax EGF είναι το Περού.

Στο μεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου Τόμας Τζέφερσον στη Φιλαδέλφεια δημοσίευσαν τα αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια που δίνουν ελπίδες για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όπως αναφέρει η ομάδα στο Journal of the National Cancer Institute, εμβολιασμένα ποντίκια στα οποία μεταμοσχεύθηκαν καρκινικά κύτταρα παρουσίασαν κατά μέσο όρο μόνο τρεις όγκους, ενώ τα μη εμβολιασμένα πειραματόζωα εμφάνισαν 30.

Το εμβόλιο βασίζεται στην πρωτεΐνη GCC, η οποία παράγεται μόνο στο επιθήλιο του εντέρου και στους όγκους του παχέος εντέρου και του ορθού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr