28

Ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Siemens, καθώς λίγο μετά την ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη ότι θα αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα όσων εμπλέκονται στην υπόθεση, ο κ. Θόδωρος Τσουκάτος, με ανακοίνωσή του, «δείχνει» τα κομματικά ταμεία, εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, και αναφέρει ότι ο ίδιος δεν είχε κανένα προσωπικό όφελος.

Σχετικά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, του οποίου στενός συνεργάτης ήταν ο Θ.Τσουκάτος, με δήλωσή του εξέφρασε τη λύπη του για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της Siemens, εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι ισχυρισμοί που προβάλλονται.

Ο κ. Σημίτης αναφέρει επίσης στη δήλωσή του, ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται σκιές και αμφιβολίες για πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια και χωρίς να έχουν καμία σχέση με όλα αυτά.

Ο κ. Τσουκάτος αναφέρει ότι εκ της θέσεώς του είχε ενεργό ανάμειξη στην προεκλογική καμπάνια. Στο πλαίσιο αυτό δέχθηκε επίσκεψη από τον τότε διευθυντή της Siemens-Ελλάς Μ.Χριστοφοράκο, o οποίος του ζήτησε λογαριασμό στο εξωτερικό για να συνεισφέρει στην καμπάνια του κόμματος.

Ο κ. Τσουκάτος προσθέτει ότι γνωστό του πρόσωπο, χωρίς δικό του όφελος, ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ και τα χρήματα -χωρίς άλλη ανάμειξη του κ. Τσουκάτου, όπως αναφέρει- παρελήφθησαν από τους αρμόδιους του Τομέα Οικονομικών και «εισήλθαν στο ακέραιο στο Ταμείο του Κινήματος». To ποσό ανερχόταν στο ένα εκατ. γερμανικά μάρκα, δηλαδή 420.000 ευρώ. 

«Δεν είχε ποτέ καμία προσωπική ανάμειξη ή άλλη αθέμιτη συμμετοχή» προσθέτει ο κ. Τσουκάτος και προειδοποιεί ότι «για κάθε εμπλοκή του ονόματός μου, που θα με εμφάνιζε να έχω προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος, θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Της ανακοίνωσης του κ. Τσουκάτου ακολούθησε δήλωση του κ. Σπύρου Αυγερινού, τότε οικονομικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε ότι «αποκλείεται να έχει μπει στο ΠΑΣΟΚ τέτοιο ποσό συγκεντρωτικά και μάλιστα να προέρχεται από εταιρεία, επιταγή ή τραπεζικό λογαριασμό».

Ο κ. Αυγερινός είπε ότι όλες οι συναλλαγές του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιούνταν με κουπόνια, δηλαδή με μετρητά, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «να έχει μπει έστω και μία δραχμή στο ΠΑΣΟΚ και να μη το γνώριζε». Επίσης είπε ότι τις προεκλογικές περιόδους τα ποσά που εισέρχονται στα ταμεία ενός κόμματος είναι, αθροιστικά, περισσότερα από 420.000 ευρώ.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ανακοινώσει την απόφαση του Κινήματος να αναστέλλει την ιδιότητα τους μέλους «σε όσους έχουν σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση της Siemens».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη θα εφαρμοζόταν σε δύο πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα ήταν ο Θ.Τσουκάτος.

Το δεύτερο εκ των προσώπων αυτών, ο πρώην υπουργός Τ.Μαντέλης, είχε απαντήσει με έντονο τρόπο από την Τετάρτη σε δημοσιεύματα που τον «φωτογράφιζαν» ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

«Είναι εξοργιστικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του Τύπου που με εμφανίζουν πως δήθεν εισέπραξα εκατομμύρια μάρκα από τη Siemens. Ζητώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, να δοθούν στη Δικαιοσύνη, για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια» σημείωνε σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαντέλης.

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο σκάνδαλο Siemens αναφέροντας: «Αν θέλετε μία πρόβλεψη, θα βγουν πολύ λιγότερα από ό,τι μπορεί να περιμένει κανείς. Έτσι γίνεται πάντα. Διότι σε ένα σύστημα το οποίο σαπίζει, και σαπίζει γιατί είναι αντιλαϊκό, είναι πολύ φυσικό να επεκτείνεται η σαπίλα και στα πρόσωπα. Ο αγώνας πια πρέπει να είναι για τη ριζική ανατροπή του συσχετισμού και του συστήματος».

Στην ερώτηση για τους πολιτικούς χώρους στους οποίους ανήκουν αυτοί που πήρανε μίζες η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως «είναι σε εκείνους τους πολιτικούς χώρους οι οποίοι συνδέονται με αποφάσεις που έχουν σχέση με αποφάσεις εξουσίας. Τουλάχιστον αυτό είναι φανερό. Τα κόμματα εξουσίας είναι εκτεθειμένα σε αυτούς τους μηχανισμούς. Είναι σάπια η πολιτική τους και σαπίζουν και τα κλαδιά της».

Σχετικά με την υπόθεση Siemens και το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, επανέλαβε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση «περιμένει τη ολοκλήρωση της έρευνας από την Δικαιοσύνη», ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατήγγειλε την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι στην υπόθεση της Siemens δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και κόμματα. Σήμερα είναι απολύτως εκτεθειμένο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

«Οι καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από το τεράστιο αυτό σκάνδαλο δείχνουν ότι οι δυνάμεις του χθες, που κυβέρνησαν για πολλά χρόνια τη χώρα, έδωσαν το management της χώρας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα άφθονο μαύρο πολιτικό χρήμα. Οι δυνάμεις αυτές δεν μπορούν πια να εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο. Η διέξοδος της κοινωνίας ολοένα και γρηγορότερα μετατοπίζεται προς τα Αριστερά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ