Νερό, το καύσιμο στο αυτοκίνητο του μέλλοντος
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για το πρωτότυπο όχημα της Genepax, το οποίο κινείται καταναλώνοντας αποκλειστικά... νερό.
Το αντίδοτο στον… πονοκέφαλο που προκαλούν οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των καυσίμων αλλά και το περιβαλλοντολογικό αδιέξοδο του πλανήτη αποτελεί η δημιουργία ενός αυτοκινήτου που διανύει την απόσταση 80 χιλιομέτρων καταναλώνοντας μόλις ένα λίτρο… νερού.
Τα ευχάριστα νέα έρχονται από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα από την ιαπωνική φίρμα Genepax, η οποία εξέλιξε ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το νερό.
Η βασική μονάδα του Water Energy System είναι παραπλήσια με αυτήν που εξοπλίζονται οι συμβατικές προτάσεις υδρογόνου, αποτελούμενη από κυψέλες καυσίμου.
Η λειτουργία της γεννήτριας, που βρίσκεται τοποθετημένη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, διαφοροποιείται από τη στιγμή που παρεμβάλλεται η μεμβράνη ηλεκτροδίων της Genepax.
Το υλικό κατασκευής της τελευταίας διασπά, μέσω χημικής αντίδρασης το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια που με τη σειρά της τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα του αυτοκινήτου.
Με αυτή την διαδικασία τερματίζεται η ανάγκη για υδρογόνο, όπως και η χρήση εξειδικευμένων καταλυτών και δεξαμενών αποθήκευσης.
Παράλληλα το συγκεκριμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που μένει να αποδειχθεί από τις δοκιμές εξέλιξης του πρωτότυπου αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία, το πειραματικό όχημα έχει τη δυνατότητα να καλύψει απόσταση 80 χιλιομέτρων καταναλώνοντας μόλις ένα λίτρο νερού με την ΄έκλυση μηδενικών ρύπων.
Μέχρι στιγμής το κόστος κατασκευής μιας τέτοιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στα 18.500 δολάρια, ωστόσο η ευρεία παραγωγή της αναμένεται να το περιορίσει κατά 3/4.
auto.in.gr
- ΗΠΑ: Δικαστής αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της προσφυγής του Τραμπ εναντίον της αμερικανικής εφορίας
- Greece Expands List of Protected ‘Untouched Beaches’
- «Ξέσπασε» ο Γκουαρντιόλα με τις τιμές των εισιτηρίων του Μουντιάλ: «Το ποδόσφαιρο είναι για τους φιλάθλους»
- Κεφαλονιά: Για απάτη είχε μηνυθεί από πρώην πελάτη του ο 66χρονος που μιλούσε με τη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ
- ΣΥΡΙΖΑ για ρεπορτάζ in: Πόσο καιρό θα κάνει τον «ψόφιο κοριό» για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης;
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/4): Δράση με τελικό Κυπέλλου, Stoiximan GBL και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
- Lolita Cercel: Γιατί μια εικονική ΑΙ τραγουδίστρια έχει εξοργίσει τους Ρομά
- Δάγκωσε τον σκύλο σας φίδι; – Οι πρώτες βοήθειες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442