Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεγονός οι δύο πρώτοι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο

Γεγονός οι δύο πρώτοι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο

Έγιναν την Τρίτη οι δύο πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στο νησί της Τήλου. Ο εισαγγελέας Ρόδου ξεκίνησε έρευνα για το αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Για παράνομη κίνηση έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης· με ποινικές διώξεις προειδοποιεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

30

Νωρίς το πρωί της Τρίτης έγιναν οι δύο πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στο νησί της Τήλου. Οι πολιτικοί γάμοι έγιναν από τον δήμαρχο του νησιού Τάσο Αλιφέρη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο δήμαρχος Τήλου διάβασε στα ζευγάρια γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο και το Σύνταγμα με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων».

Μάρτυρες στην τελετή, μέλη των Ομοφυλοφιλικών Οργανώσεων, όπως επίσης εκπρόσωπος του ραδιοσταθμού Στο Κόκκινο,  της εφημερίδας «Η Εποχή» και της ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κουμουνιστική Οικολογική Αριστερά).

Ήδη, από το βράδυ της προηγούμενης μέρας είχαν φτάσει στην Τήλο τα δύο ζευγάρια, συνοδευόμενα από μέλη των Ομοφυλοφιλικών Οργανώσεων.

Κατά την άφιξη των μελών των Οργανώσεων δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους των πολλών κατοίκων του νησιού που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Ο ίδιος ο δήμαρχος σε δηλώσεις του, αμφισβήτησε την ορθότητα των απόψεων του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως επίσης και τη σκοπιμότητα της παρέμβασής του.

Πάντως, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου θα εξετάσει αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για τον δήμαρχο της Τήλου, τον οποίο κάλεσε στη Ρόδο για να καταθέσει.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, απέστειλε νέα εγκύκλιο προς όλους τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, προειδοποιώντας δημάρχους και ληξίαρχους με ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος εάν τελέσουν ή καταχωρήσουν αντίστοιχα γάμους ομοφυλοφίλων.

Η νέα εγκύκλιος

«Στην υπ’ αριθμ. 2223/30.5.2008 παραγγελία μας προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, με αφορμή την ανακοίνωση περί τελέσεως γάμου ενώπιον του Δημάρχου Τήλου μεταξύ ομοφυλοφίλων, σημειώναμε, μεταξύ των άλλων, ότι, ως γάμος νοείται η νόμιμη ένωση και συμβίωση ζευγαριού, ήτοι η σύσταση οικογένειας μεταξύ ενός άνδρα και μας γυναίκας. Γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, υπό την έννοια που προστατεύεται από το Σύνταγμα και επιτρέπεται η τέλεσή του από τη διάταξη του άρθρου 1367 Α.Κ., δεν είναι νοητός» αναφέρει η εγκύκλιος του κ. Σανιδά.

«Σε συμπλήρωση των διαλαμβανομένων στην άνω παραγγελία μας κρίνουμε αναγκαίο να τονίσουμε και τα ακόλουθα: Η διαφορά φύλου για έγκυρη σύσταση γάμου αποτελεί τη βασική και αυτονόητη προϋπόθεση για την έγκυρη σύσταση γάμου. Γάμος μεταξύ προσώπων του αυτού φύλου είναι ανυπόστατος.

»Από τα ανωτέρω παρέπεται ότι στην περίπτωση εμφανίσεως ενώπιον του δημάρχου ατόμων του ίδιου φύλων (ομοφυλόφιλων), προκειμένου να δηλώσουν ότι συμφωνούν στην τέλεση γάμου, ο δήμαρχος οφείλει να μη δεχθεί τέτοια δήλωση, παραβιάζοντας στην αντίθετη περίπτωση το καθήκον του, ενώ περαιτέρω δεν είναι επιτρεπτή η καταχώρηση από τον ληξίαρχο στα οικεία βιβλία του ληξιαρχείου η καταχώριση βεβαιώσεως του δημάρχου περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

»Εν όψει τούτων παρακαλούμε για τα ακόλουθα:

»1. Στην περίπτωση κατά την οποία δήμαρχοι δέχονται δηλώσεις ατόμων του ίδιου φύλου (ομοφυλόφιλων) περί τελέσεως γάμου, θα πρέπει να ενεργείτε τα νόμιμα εν όψει της τελέσεως υπ’ αυτών τουλάχιστον του εγκλήματος της παραβάσεως καθήκοντος και

»2. Να παραγγείλετε στους ληξιάρχους να μην καταχωρούν στα οικεία βιβλία του ληξιαρχείου βεβαιώσεις δημάρχων περί τελέσεως γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου (ομοφυλόφιλων), σε περίπτωση δε μη τηρήσεως της παραγγελίας σας να ενεργείτε και κατ’ αυτών τα νόμιμα» καταλήγει η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.   

Οι αντιδράσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ.Χατζηγάκης δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι παράνομη και ανυπόστατη, ενώ χαρακτηρίζει αυθαίρετες και πραξικοπηματικές αυτού του είδους τις συμπεριφορές (την κίνηση του δημάρχου). Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμα ότι το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης δεν αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια ούτε είχε πρόθεση να τα συμπεριλάβει.

O εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στο οποίο γίνεται αναφορά στα ατομικά δικαιώματα και στον σεβασμό της διαφορετικότητας, όπως επίσης και στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με το δήμαρχο της Τήλου για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του στην προληπτική δίωξη που άσκησε εναντίον του ο Γιώργος Σανιδάς.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ χαιρετίζει και βρίσκεται στο πλάι του δημάρχου Τήλου, που τέλεσε σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

«Ο γάμος αυτός έγινε παρά τις απειλές υπερσυντηρητικών κύκλων που εκφράστηκαν μέσω του κ. Σανιδά και αποτελεί μια σημαντική πράξη που ανοίγει δρόμους για την επίτευξη της ισότητας όλων των πολιτών της χώρας» σημειώνει ο ΣΥΝ και καλεί την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσει έμπρακτα τα συντηρητικά αντανακλαστικά και τις διακρίσεις που γεννούν αναγνωρίζοντας, μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες, όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από το γάμο αυτό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: «Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ηρεμία, με σοβαρότητα και με σοφία. Σε μια εποχή που σφραγίζεται από τον ατομισμό, από την μοναξιά των ατόμων, πρέπει να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία δημιουργεί τις δυνατότητες σε δύο άτομα, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να ζήσουν μαζί και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, με την αναγνώριση της κοινωνίας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγχαίρουν τον δήμαρχο Τήλου, τόσο για το οικολογικό του έργο όσο και για τη γενναία του απόφαση να υπερασπιστεί και στην πράξη τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν μπορούμε βέβαια να εκφράσουμε κατανόηση για τη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αντί να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του δημάρχου» συμπληρώνουν.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο ΛΑΟΣ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το είδαμε και αυτό. Το επόμενο βήμα είναι να καταργηθεί ως ρατσιστικός ο γάμος ετερόφυλων, ως προϊόν καταπίεσης του ενός φύλλου από το άλλο εδώ και 30 αιώνες».

«Ο ρόλος των Δημάρχων δεν είναι να νομοθετούν, αλλά να εφαρμόζουν χωρίς παρεκκλίσεις τους νόμους της πολιτείας. Οφείλει επομένως η πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο είτε θεσμικά είτε ερμηνευτικά. Η σύγχυση δεν ωφελεί κανέναν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024