Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλοφρονήσεις και συρτάκι στη συνάντηση Γράψα - Μπουγιούκανιτ στην Αγκυρα

Φιλοφρονήσεις και συρτάκι στη συνάντηση Γράψα – Μπουγιούκανιτ στην Αγκυρα

Σε καλό κλίμα -και με τη στρατιωτική μπάντα να παίζει συρτάκι- έγινε τη Δευτέρα η συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στην Αγκυρα. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει ως προς την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην παρούσα συγκυρία.

103

Σε καλό κλίμα -και με τη στρατιωτική μπάντα να παίζει συρτάκι- πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στην Αγκυρα. Στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κεμάλ Ατατούρκ αναφέρθηκε ο κ. Γράψας, κάνοντας λόγο για «κοινή τύχη» Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν δύο σημαντικούς ηγέτες.

«Μετά τον πόλεμο με κοινές προσπάθειες που κατέβαλαν εργάστηκαν για την ειρήνη των δύο λαών. Για το λόγο αυτό καθήκον μας είναι να βαδίσουμε και σήμερα στο δρόμο που περπάτησαν και αυτοί. Εάν θέλουμε να δικαιώσουμε την ιστορία και εάν αγαπούμε πράγματι τους λαούς μας όσο λέμε, αυτό θα πρέπει να το πραγματοποιήσουμε», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ ανέφερε ότι συμμερίζεται τις σκέψεις του Έλληνα Αρχηγού και προσέθεσε: «Ο Βενιζέλος με τον Ατατούρκ σε σύντομο χρονικό διάστημα εξασφάλισαν την ειρήνη. Ο Ατατούρκ, σε συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει το 1933 με τον τότε Έλληνα πρέσβη, είχε πει τα εξής: «Νομίζουν ότι οι στρατιωτικοί διεξάγουν συνεχώς πόλεμο. Όμως, αυτοί μπορούν να διεξάγουν πολύ καλά και την ειρήνη». Εάν την ομπρέλα της ασφάλειας την εξασφαλίσουμε εμείς ως στρατιωτικοί, τότε οι πολιτικοί μπορεί να δημιουργήσουν έναν καλύτερο διάλογο».

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ ανέφερε ακόμη ότι είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τόσο ως Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, όσο και ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ότι έτυχε θερμής υποδοχής. Εξέφρασε, επίσης, τη μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα υποδέχεται στην Τουρκία το στρατηγό Δ.Γράψα.

Μήνυμα για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων

«Οι εορτασμοί για την Ημέρα της δήθεν Γενοκτονίας των Ποντίων δεν συνάδουν με το πνεύμα του διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», διαμηνύει, εν τω μεταξύ, μεανακοίνωσή του τοτουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε τις εν λόγω δραστηριότητες, που έχουν στόχο τη χώρα μας και τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Ατατούρκ», αναφέρει η ανακοίνωση και καλεί «όσους προβάλλουν τους ισχυρισμούς αυτούς, να αντιμετωπίσουν τις ιστορικές αλήθειες».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι στους φετινούς εορτασμούς συμμετείχαν «μέλη του Κοινοβουλίου, αρμόδιοι των πολιτικών κομμάτων, τοπικοί διοικητικοί παράγοντες, αλλά και εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης».

«Για μια ακόμη φορά, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας, για τις συμπεριφορές αυτές που τραυματίζουν τη φιλία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη που τείνει να δημιουργηθεί μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού και διαβρώνουν τη διμερή συνεργασία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-Μπακογιάννη

Το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει ως προς την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην παρούσα συγκυρία, είπε διά του εκπροσώπου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου: «Δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς η ελληνική κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει ορισμένα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται εν κενώ. Τα όποια βήματα και οι όποιες συναντήσεις γίνονται, πρέπει να γίνονται και με μια καθαρή αντίληψη για το τι γίνεται στο γύρω περιβάλλον. Εδώ έχουμε ένα περιβάλλον έντασης και η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Αυτό δεν συνιστά κανενός είδους διολίσθηση σε επιθετικό πατριωτισμό. Είναι η αυτονόητη λειτουργία ενός υπεύθυνου κόμματος αντιπολίτευσης».

«Κομματική μικροψυχία» χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και σημείωσε πως «ανάλογου χαρακτήρα επισκέψεις είναι θετικές και προβλέπονται βάσει των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία έχουν συμφωνήσει η Αθήνα και η Αγκυρα».

Σκληρή κριτική στα λεγόμενα της κ.Μπακογιάννη άσκησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η υπουργός Εξωτερικών, αντί να επιτίθεται με ύβρεις στην αντιπολίτευση, να διαβάσει την απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις δηλώσεις μνήμεις στην Ελλάδα για τη γενοκτονία των Ποντίων. Δηλώσεις που έγιναν την ημέρα που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στην Αγκυρα. Κατά αυτόν τον τρόπο η υπουργός θα αντιληφθεί πως, αντί να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, προτιμότερο είναι να δώσει την δέουσα απάντηση στον Τούρκο ομόλογό της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024