Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού έχουν γυναίκες που έχουν θηλάσει ως βρέφη
Νέα Υόρκη: Οι ενήλικες γυναίκες που έχουν θηλάσει ως νεογνά ίσως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με γυναίκες που δεν θήλασαν, εκτός αν επρόκειτο για τα πρωτότοκα παιδιά της οικογένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Οι ενήλικες γυναίκες που έχουν θηλάσει ως νεογνά ίσως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με γυναίκες που δεν θήλασαν, εκτός αν επρόκειτο για τα πρωτότοκα παιδιά της οικογένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον με επικεφαλής τον Δρ Χέιζελ Νίκολς εξηγούν ότι «ως γενική ομάδα, οι γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν θηλάσει στην βρεφική τους ηλικία, έχουν 17% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν παρατηρήσαμε την μείωση αυτή όταν μελετήσαμε ειδικά γυναίκες που ήταν τα πρωτότοκα παιδιά της οικογένειας τους».
Η ηλικία της γυναίκας κατά τον τοκετό μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των επιπέδων των περιβαλλοντικών ρυπογόνων ουσιών στο μητρικό γάλα και μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει πιθανός συσχετισμός μεταξύ αυξημένου καρκίνου του μαστού και της συσσώρευσης αυτών των ουσιών.
Θέλοντας να αναλύσουν κατά πόσο η σειρά γέννησης της γυναίκας, η μητρική ηλικία την περίοδο της γέννας και κατά πόσο το βρέφος θήλασε ή όχι επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές μίλησαν με 2.016 γυναίκες, 20-69 ετών, με καρκίνο του μαστού και 1.960 γυναίκες ίδιας ηλικίας χωρίς καρκίνο του μαστού.
Όπως σημειώνεται, οι γυναίκες που γενικά είχαν θηλάσει ως νεογνά είχαν γενικώς μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Ωστόσο, οι αναλύσεις που περιορίστηκαν σε γυναίκες που είχαν θηλάσει, αυτές με τρία ή περισσότερα αδέρφια είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις πρωτότοκες. Αλλά οι γυναίκες που είχαν θηλάσει δεν είχαν τροποποιημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σύμφωνα με την ηλικία της μητέρας τους την περίοδο του τοκετού.
Μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν θηλάσει, ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού συσχετίστηκε με την μεγαλύτερη ηλικία της μητέρας του κατά τον τοκετό, αλλά δεν παρατηρήθηκε καμιά σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και σειράς γεννήσεως στην συγκεκριμένη ομάδα.
health.in.gr
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν δύο 19χρονοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 35χρονου στον Δενδροπόταμο
- Σύρος: «Άρπαξα το μαχαίρι με το οποίο έτρωγα και της επιτέθηκα» – Τι είπε στην απολογία του ο 41χρονος για τη δολοφονία
- Η Φιορεντίνα προτείνει να επενδύσει συν 30 εκατ. και θέλει το «Αρτέμιο Φράνκι» για 90 χρόνια (vid)
- Αγρότες: Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442