Κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιράν την Παρασκευή
Στις κάλπες προσέρχονται την Παρασκευή 44 εκατομμύρια Ιρανοί για τις βουλευτικές εκλογές, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα ποσοστά που θα λάβουν οι σχηματισμοί που στηρίζουν τον Αχμαντινετζάντ. Αναλυτές εντός και εκτός Ιράν αναμένουν φθορά, λόγω οικονομίας.
95
Στις κάλπες προσέρχονται την Παρασκευή 44 εκατομμύρια Ιρανοί για τις βουλευτικές εκλογές, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα ποσοστά που θα λάβουν οι σχηματισμοί που στηρίζουν τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Τρεις σχηματισμοί κατέρχονται στις εκλογές, με δύο από αυτούς να θεωρούνται συντηρητικοί και τον τρίτο να έχει ένα περισσότερο μεταρρυθμιστικό προφίλ. Στο Ιράν δεν υπάρχουν συγκροτημένα πολιτικά κόμματα.
Στην αναμέτρηση θα εκλεγούν 290 βουλευτές.
Το Ενωμένο Μέτωπο (165 έδρες) στηρίζει τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρά τις επιμέρους διαφορές. Η Ενωτική Συμμαχία υποστηρίζεται από τον Αλί Λαριτζανί, πρώην διαπραγματευτή με τη Δύση για τα πυρηνικά και τον δήμαρχο της Τεχεράνης Μοχάμεντ Μπακέρ Καλιμπάφ.
Τέλος, η Συμμαχία των Μεταρρυθμιστικών Ομάδων κατέχει 40 έδρες και ελπίζει να αποκαταστήσει μέρος της επιρροής των μεταρρυθμιστικών ομάδων, η δημοτικότητα των οποίων έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.
Δεν θα υπάρξουν exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το Σάββατο με ένα αντιπροσωπευτικότερο δείγμα την Κυριακή.
Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει το Reuters, ευελπιστεί σε συμμετοχή των ψηφοφόρων άνω του 50%.
Στην απόφαση των Ιρανών αναμένεται να παίξουν ρόλο η ανεργία και ο υψηλός πληθωρισμός. H κυβέρνηση, εκτιμούν αναλυτές εντός και εκτός Ιράν, ενδέχεται να υποστεί φθορά λόγω της δυσαρέσκειας για την οικονομία.
Εν τω μεταξύ, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξακολουθεί να στηρίζει τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, στήριξη που θεωρήθηκε καθοριστικός παράγοντας για την νίκη του Αχμαντινετζαντ το 2005.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Ιράν ανταποδίδει τα πλήγματα των ΗΠΑ με επιθέσεις σε εγκαταστάσεις τους στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν
- Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)






































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442