Στο στόχαστρο της Κομισιόν τα δικαιώματα της ΔΕΗ στο λιγνίτη
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Ελλάδα την Τετάρτη για παραβίαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς στη ΔΕΗ έχουν παραχωρηθεί σχεδόν αποκλειστικά δικαιώματα στην εκμετάλλευση λιγνίτη.
27
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Ελλάδα την Τετάρτη για παραβίαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς στη ΔΕΗ έχουν παραχωρηθεί σχεδόν αποκλειστικά δικαιώματα στην εκμετάλλευση λιγνίτη.
Η Επιτροπή είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραχωρήσει στους ανταγωνιστές δικαιώματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης στο 40% τουλάχιστον των λιγνιτικών πόρων που ανήκουν τώρα στο κράτος.
Η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώθηκε το 2001, αλλά ακόμα ελέγχεται το σύνολο του φθηνού και άφθονου λιγνίτη της χώρας που χρησιμοποιείται στα εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα.
Η ΔΕΗ παράγει το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ο λιγνίτης αποτελεί τη φθηνότερη μορφή καυσίμου, ενώ η ηλεκτροπαραγωγή βάσει λιγνίτη αναλογεί στο 60% της συνολικής εγχώριας παραγωγής.
«Η Επιτροπή κατέληξε ότι τα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα έχουν διαστρεβλώσει τον ανταγωνισμό υπέρ της ΔΕΗ, το πρώην μονοπώλιο ηλεκτρικής παραγωγής, μεταφοράς και παροχής» είπε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
«Οι πελάτες δεν επωφελούνται από τον ανταγωνισμό στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας όταν μια εταιρεία ελέγχει σχεδόν όλη την πρόσβαση στα αποθέματα λιγνίτη της χώρας» είπε η αρμόδια επίτροπος Νέλι Κρουζ.
Η Ελλάδα έχει δύο μήνες για να καταθέσει τις προτάσεις της ως απάντηση στις ανησυχίες της Επιτροπής και στη συνέχεια έξι μήνες για να τις εφαρμόσει.
Αν αποτύχει να συμμορφωθεί, η Επιτροπή μπορεί να λάβει περαιτέρω μέτρα και τελικά να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Μητέρα και τρία παιδιά επιβίωσαν επί 11 ημέρες στα ερείπια μετά τον καταστροφικό σεισμό
- ΕΛΑΣ σε ρυθμούς εκλογών – Tέλος Ιουλίου τα πρώτα ονόματα στα ψηφοδέλτια
- Το διαχρονικό πρόβλημα της αστυνομικής ατιμωρησίας ΙΙ
- The Expla-in Project | Αντώνης Σαμαράς: Πώς έφτασε στον Άρειο Πάγο για το Predator
- «Μια ζωή. Ο μονόλογος μιας μοδίστρας»: Εξαντλούνται τα εισιτήρια για τις καλοκαιρινές παραστάσεις
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
- Αυξάνονται οι νεκροί στην Κίνα από τις κατολισθήσεις
- Μήπως ήρθε ο καιρός να κάνεις «ανακωχή» με το στρες;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442