Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρ του Δ.Χριστόφια τάσσεται η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου

Υπέρ του Δ.Χριστόφια τάσσεται η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου

Μετά το ΔΗΚΟ υπέρ της υποψηφιότητας του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο β γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο τάχθηκε και η ΕΔΕΚ. Αντίδραση Δ.Χριστόφια στη στήριξη του αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον Ι.Κασουλίδη.

37

Μετά το ΔΗΚΟ υπέρ της υποψηφιότητας του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο β γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο τάχθηκε και η ΕΔΕΚ.

Η απόφαση ελήφθη με 109 ψήφους υπέρ, πέντε εναντίον και δύο αποχές. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό από στέλεχος του κόμματος, οικουρεί.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ είχε λάβει 8,91% στις βουλευτικές εκλογές του 2006. Στον πρώτο γύρο των εκλογών η ΕΔΕΚ είχε υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ και νυν πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. ΄

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «η απόφαση αυτή στηρίχθηκε πρώτα και πάνω από όλα πάνω στο μεγάλο εθνικό μας θέμα, στην στάση που τηρήθηκε από τους εναπομείναντες υποψηφίους στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004, αλλά και την πολιτική πρόταση διαχείρισης του εθνικού θέματος που κατατέθηκε μετά το δημοψήφισμα και ασφαλώς τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με έγγραφο που μου επέδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες του ΚΣ ΕΔΕΚ».

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι «είναι μια ώρα ευθύνης» και κάλεσε όλα τα στελέχη, τους φίλους, τους οπαδούς, τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, να στηρίξουν την ερχόμενη Κυριακή την υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια, αλλά να δουλέψουν από απόψε για την επιτυχία αυτής της υποψηφιότητας».

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ είχε ήδη αποφασίσει κατά πλειοψηφία το κόμμα να στηρίξει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την προσεχή Κυριακή την υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Αιχμές για ανάμιξη του Τάσσου Παπαδόπουλου στη λήψη της απόφασης του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια άφησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι η απόφαση δεν ελήφθη αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το Κυπριακό.

Το Κεντρικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, το οποίο έλαβε 5,75% στις βουλευτικές εκλογές του 2006, αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης κατά πλειοψηφία ότι δεν ψηφίζει κανένα από τους δύο -Δ.Χριστόφια ή Ι.Κασουλίδη- υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι το κόμμα «σεβόμενο την ελευθερία των πολιτών, αφήνει το δικαίωμα σε κάθε πολίτη που ψήφισε και το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το πρόγραμμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, να κάνει τη δική επιλογή».

Στήριξη στην υποψηφιότητα Ιωάννη Κασουλίδη ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προκαλώντας την έντονη αντίδραση Δ.Χριστόφια. Ο κ. Χριστόφιας, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «η εμπλοκή του προκαθημένου της Κυπριακής Εκκλησίας στην εκλογική αντιπαράθεση και η τοποθέτηση υπέρ του ανθυποψηφίου μου προκαλεί λύπη και απογοήτευση σε μένα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024