Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Εκοιμήθη τα ξημερώματα της Δευτέρας ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, έπειτα από μία σκληρή μάχη για τη ζωή που έδωσε επί επτά μήνες με σθένος και υποδειγματική ψυχική δύναμη. Τετραήμερο πένθος στη χώρα· σε τριήμερο προσκύνημα το σκήνωμά του· με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία. Στις 7 Φεβρουαρίου η εκλογή Αρχιεπισκόπου. H ζωή και το έργο του μακαριστού Χριστοδούλου.

28

Εκοιμήθη στις 5.15 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, έπειτα από μία σκληρή μάχη για τη ζωή που έδωσε επί επτά μήνες με σθένος και υποδειγματική ψυχική δύναμη.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κατέληξε στην κατοικία του, καθώς οι γιατροί σεβάστηκαν την επιθυμία του να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο ό,τι και να του συμβεί.

Τετραήμερο πένθος κηρύχθηκε στη χώρα ενώ την ημέρα της κηδείας, την Πέμπτη, θα είναι αργία. Στα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Στις 7.15 η σορός του Αρχιεπισκόπου μεταφέρθηκε από την αρχιεπισκοπική κατοικία στο Λαϊκό Νοσοκομείο για τη νεκροτομή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο παρεκκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών.

Το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου υποδέχτηκε στον καθεδρικό ναό Αθηνών ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ ο οποίος και τέλεσε το τρισάγιο.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος καθήκοντα τοποτηρητού προβλεπόταν να αναλάβει ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων, ο οποίος από όλα τα μέλη της Ιεραρχίας έχει τα πρεσβεία της Αρχιεροσύνης. Επειδή είναι ασθενής ο εν λόγω ιεράρχης μπορεί να δηλώσει κώλυμα, οπότε θα έπρεπε να αναλάβει ο μετά από αυτόν μητροπολίτης Κιλκισίου, ο οποίος επίσης είναι ασθενής. Ο επόμενος στα πρεσβεία ήταν μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Νικηφόρος, ο οποίος όμως εκοιμήθη και αυτός το πρωί της Δευτέρας. Έτσι τοποτηρητής ανέλαβε ο μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ.

Η σορός του Αρχιεπισκόπου εκτίθεται σε τριήμερο προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη την Πέμπτη και ώρα 10 το πρωί από το Α Νεκροταφείο Αθηνών και θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου συρρέουν εκατοντάδες πολίτες, επικρατεί κλίμα συγκίνησης.

Η μητρόπολη Αθηνών τις τρεις ημέρες θα παραμείνει ανοικτή καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να αποχαιρετίσουν τον Αρχιεπίσκοπο ενώ αναμένεται στο παρεκκλήσι του μητροπολιτικού ναού να ανοίξει βιβλίο συλλυπητήριων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασε εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία αποφάσισε να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

Τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τελέστηκε στο Φανάρι στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να παραστεί στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ενώ τη Δευτέρα αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για να παραστεί και αυτός στην τελετή.

Από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημείωσε μεταξύ άλλων: «To Oικουμενικό Πατριαρχείο με βαθειά λύπη επληροφορήθη την εν Κυρίω κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, τον οποίο προπέμπει μαζί με τους πανορθοδόξους εις την αιωνιότητα. Ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος αγωνίσθη καθόλη την διάρκεια της ζωής του υπέρ της Εκκλησίας και προσπάθησε να φέρει του ανθρώπους πλησιέστερον προς αυτήν ως την μόνη κιβωτό της σωτηρίας.

»Ο μακαριστός υπέμεινε κατά τη διάρκεια της ασθένειας του μήνας κενούς και νύκτας οδυνών, ως ο πολύτλας Ιώβ. Και υπέμεινε τα παθήματά του καρτερικώς, γενναίως, χριστιανοπρεπώς, διδάξας δια του παραδείγματός του πολλούς. Τώρα ο πληθωρικός του λόγος εσίγησε Τώρα από του ουρανίους θαλάμους θα υμνή ακαταπαύστως τα μεγαλεία του Θεού και θα πρεσβεύη προς Αυτόν υπέρ της Εκκλησίας και του ποιμνίου της». 

Την αυτοθυσία, την σύνεση, την ένζηλο διάθεση, την αφοσίωση και την αγάπη με την οποία ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Χριστόδουλος εποίμανε επί δεκαετία την Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄στην συλλυπητήρια επιστολή που απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Θλίψη εκφράζει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Δείτε το βίντεο

Ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1939. Το 1962 έλαβε πτυχίο Νομικής και το 1967 πτυχίο Θεολογίας.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1961 και πρεσβύτερος το 1965. Διετέλεσε επί εννέα χρόνια ιεροκήρυκας και πνευματικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσας) στο Παλαιό Φάληρο, και επί επτά χρόνια Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος το 1974. Έλαβε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό. Το 1998 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο και σε εφημερίδες.

Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις του ξεχωρίζουν τα βιβλία «Ελληνισμός προσήλυτος. Η μετάβαση από την αρχαιότητα στον χριστιανισμό», όπου ερμηνεύει πως πέτυχε ο χριστιανισμός να επικρατήσει και να προσηλυτίσει Έλληνες και Ρωμαίους και «Η ψυχή της Ευρώπης».

Υπό την ηγεσία του προήχθη το έργο της Εκκλησία στον κοινωνικό τομέα: Η ενίσχυση των υπαρχόντων και η ίδρυση νέων οργανισμών καλύπτουν τομείς όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, η συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα, τα θύματα το trafficking.

Η ποιμαντική θητεία του στην ηγεσία της Εκκλησία συνοδεύτηκε με την δημιουργία δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών για τη στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας, τη μεθοδική στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, την ίδρυση τη μη κυβερνητικής οργάνωσης Αλληλεγγύης για την αποστολή βοήθειας σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Ήταν διδάκτωρ της Θεολογίας, ομιλούσε τη γαλλική και αγγλική γλώσσα και ήταν γνώστης της ιταλικής και γερμανικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024