Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των «25» έχει η Ελλάδα

Τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των «25» έχει η Ελλάδα

Αποκαλυπτική έρευνα της Eurostat για τον Έλληνα εργαζόμενο, ο οποίος, όπως προκύπτει, βγαίνει αργότερα στη σύνταξη από το μέσο Ευρωπαίο, καταβάλλει τις υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη, ενώ παίρνει χαμηλές συντάξεις και οι παροχές περίθαλψης είναι μικρές.

71

Αποκαλυπτικά στοιχεία σε έρευνα της Eurostat για τον Έλληνα εργαζόμενο, ο οποίος, όπως προκύπτει, βγαίνει αργότερα στη σύνταξη από το μέσο Ευρωπαίο, καταβάλλει τις υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη, ενώ παίρνει χαμηλές συντάξεις και οι παροχές περίθαλψης είναι μικρές.

Τα στοιχεία της Eurostat, που παρουσιάζει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, αποκαλύπτουν πως η εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί ότι οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άλλους Ευρωπαίους, δεν είναι παρά ένας μύθος.

Σύμφωνα με αυτά, το 2005 ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15» ανερχόταν στα 61,1 έτη (και στα 60,9 έτη για την ΕΕ των «25»), ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 61,7 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βρίσκεται πίσω από τα θεσμοθετημένα (συμβατικά) όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Και μπορεί αυτά να μην «κινδυνεύουν», όπως υπόσχονται τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά αυτό είναι ουσιαστικά δώρον άδωρον, αν μπει το μεγάλο μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις των γυναικών και άλλων εργαζομένων, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον πραγματικό μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν όμως και κάτι άλλο. Μεταξύ των ετών 2003-2005 καταγράφεται πτώση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα κατά ένα έτος, δηλαδή από τα 62,7 στα 61,7 έτη, γεγονός που οφείλεται στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στους εργαζομένους σε σχέση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς, κάτι που σπρώχνει πολλούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στη μείωση αυτή συμβάλλει και η αυξημένη ανεργία που παρατηρείται στη χώρα μας για άτομα ηλικίας πάνω από τα 50. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τους έκτακτους αυτούς παράγοντες, ο πραγματικός μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024