71

Σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2008 κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής οι ευρωβουλευτές και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Προϋπολογισμού. Σε αυτόν, όπως ανακοίνωσε η πορτογαλική προεδρία, περιλαμβάνονται και τα απαραίτητα κονδύλια για τη μελλοντική χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος προσδιορισμού στίγματος, Galileo.

Έπειτα από τον αποκλεισμό, τον Ιούνιο, της ιδιωτικής βιομηχανίας για τη χρηματοδότηση της κατασκευής 30 δορυφόρων, η ΕΕ θα πρέπει να αντλήσει τα επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ από τους δημόσιους πόρους, για να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, που προορίζεται να ανταγωνιστεί το αμερικανικό GPS.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν κατ αρχήν τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα Galileo θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από κοινοτικούς πόρους, αν και ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, εμφανίστηκαν επιφυλακτικές για μια χρηματοδότηση, η οποία θα προέρχεται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στο τέλος, οι υπουργοί Προϋπολογισμού της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσαν την έγκρισή τους, προκειμένου να αντληθούν αυτά τα απαραίτητα 2,4 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, από τα οποία τα 1,6 δισ. είχαν περιληφθεί στις προβλεπόμενες δαπάνες, αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

Ενέγραψαν επίσης στον προϋπολογισμό του 2008 τα 308,7 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (IET), το οποίο θα τεθεί επικεφαλής των «κοινοτήτων» ερευνητών, βιομηχάνων και πανεπιστημιακών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο