Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Ανεπαρκής» παραμένει η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη

«Ανεπαρκής» παραμένει η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη

Η γενική εισαγγελέας του ICTY ανέφερε στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ότι η συνεργασία της με τη Σερβία για τη σύλληψη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου παραμένει ανεπαρκής. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ ανέβαλε την απόφαση για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

36

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Κάρλα ντελ Πόντε, ανέφερε τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ότι η συνεργασία της με τη Σερβία, για τη σύλληψη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, έχει βελτιωθεί αλλά παραμένει ανεπαρκής.

Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ ανέβαλε την απόφαση για τηΣυμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με τη Σερβία.

«Επιβεβαιώνω ότι η κατάσταση είναι σήμερα καλύτερη απ ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο η συνεργασία εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αργή και μη επαρκής» γράφει η ντελ Πόντε σε γραπτή ενημέρωσή της προς τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Δεν μπορώ να δώσω μία θετική αποτίμηση πλήρους συνεργασίας έως ότου ο Ράκτο Μλάντιτς συλληφθεί και μεταφερθεί στη Χάγη», κατέληξε η εισαγγελέας, αναφερόμενη στον πρώην στρατιωτικό διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και πιστεύεται ότι κρύβεται στη Σερβία.

Αναβολή

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι η πλήρης συνεργασία του Βελιγραδίου με τη Χάγη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, το πρώτο βήμα για την ένταξη της Σερβίας στην Ένωση.

Έπειτα από την έκθεση της Ντελ Πόντε, η ΕΕ αποφάσισε να αναβάλλει την απόφαση για έναρξη της διαδικασίας. «Τα ευρήματα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη [όταν η Ντελ Πόντε επισκεφθεί κανά το Βελιγράδι] τον Οκτώβριο» δήλωσε στο Reuters ο επίτροπος Διεύρυνσης Όλι Ρεν.

Η ΕΕ διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία τον Μάιο του 2006 επειδή ο τότε πρωθυπουργός Βλάντισλαβ Κοστούνιτσα δεν υλοιποίησε την υπόσχεσή του να συλλάβει τον Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για τη σφαγή 7.000 Βόσνιων μουσουλμάνων το 1995 στη Σρμπρένιτσα. Οι συνομιλίες ξανάρχισαν με την αλλαγή της κυβέρνησης τον Απρίλιο.

Η Ντελ Πόντε επιμένει ότι το Βελιγράδι έχει τα μέσα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο