Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Σύνθετη ονομασία ή βέτο» διαμηνύει η Ντόρα Μπακογιάννη στην ΠΓΔΜ

«Σύνθετη ονομασία ή βέτο» διαμηνύει η Ντόρα Μπακογιάννη στην ΠΓΔΜ

Έτοιμη να αποδεχτεί μία σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το όπλο του βέτο στο ΝΑΤΟ, εάν τα Σκόπια επιμείνουν στην αδιαλλαξία, είναι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη. Προκλητικό σχόλιο για το θέμα της ονομασίας φιλοξενούν οι Washington Times. // // <!-- document.write(valeoip); // -->

71

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με την Αθήνα να εμφανίζεται έτοιμη για έναν «έντιμο συμβιβασμό» επί κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, αλλά και αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το όπλο του βέτο στο ΝΑΤΟ, εάν τα Σκόπια επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα Η Καθημερινή, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη καλεί τα Σκόπια «να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα», εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί.

Η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα θέμα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 15 χρόνια, να κλείσει. Αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά σημειώνει ότι «ο στρουθοκαμηλισμός δεν μπορεί να είναι εξωτερική πολιτική, οφείλουμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο».

«Όταν μιλάμε για αμοιβαία αποδεκτή λύση, εννοούμε σύνθετη ονομασία» ξεκαθαρίζει, δηλώνοντας ότι η ελληνική θέση σε μια διαδικασία διαλόγου, στο πλαίσιο πάντα του ΟΗΕ, είναι μια διακριτή ονομασία, η οποία θα προσδιορίζει τη γειτονική χώρα σε σχέση με τη Μακεδονία ως γεωγραφική ενότητα.

Η στρατηγική της Αθήνας εστιάζει σε πρόσκληση προς τη γειτονική χώρα για διάλογο σε αυτή τη βάση, ενώ η υπουργός Εξωτερικών αφήνει να εννοηθεί ότι, εφόσον λυθεί το θέμα της ονομασίας, η χώρα μας θα στηρίξει την ΠΓΔΜ σε μια μελλοντική προοπτική σταθερότητας και ασφάλειας, ουσιαστικά στη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ξεκάθαρα δηλώνει η κ. Μπακογιάννη, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της παρέχεται, προκειμένου να λυθούν εκκρεμότητες που πλήττουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ερωτηθείσα «τι είναι απορριπτέο εκ των προτέρων από την ελληνική πλευρά», στην περίπτωση της σύνθετης ονομασίας, η υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει: «Το Δημοκρατία της Μακεδονίας βεβαίως δεν μπορεί να ισχύσει, εννοείται. Είναι η εκκίνηση της πλευράς των Σκοπίων. Η δική μας εκκίνηση ήταν να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πρέπει να ακολουθήσει τη λογική μιας διακριτής ονομασίας. Η συγκεκριμένη χώρα δεν μπορεί να μπερδεύεται με την υπόλοιπη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, με την ελληνική Μακεδονία ή το τμήμα της περιοχής αυτής που ανήκει στη Βουλγαρία».

Σε ερώτηση εάν διαβλέπει τον κίνδυνο μία πιθανή συμφωνία της Αθήνας με τα Σκόπια επί του ζητήματος της ονομασίας να μην περάσει από τη Βουλή «λόγω της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας ή της πίεσης που ασκείται από την παρουσία του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη», η κ. Μπακογιάννη ξεκαθαρίζει: «Εκτιμώ ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος έχει ωριμότητα, αίσθηση χρέους και ευθύνης». Δηλώνει δε, ότι αναμένη στήριξη επί του θέματος και από το ΠΑΣΟΚ.

* H αμερικανική εφημερίδα Washington Times φιλοξενεί την Κυριακή προκλητικό σχόλιο με τίτλο Διαμάχη για το όνομα ή εθνικά εγκλήματα; (Name dispute or ethnic misdeeds?) το οποίο υπογράφει η Μ.Κολόσκι, πρόεδρος της αποκαλούμενης «Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς».

Το άρθρο κατηγορεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, την Ελλάδα για απόπειρα γενοκτονίας: «Ένα ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος», αναφέρει μεταξύ άλλων, «είναι ανάθεμα για την Ελλάδα επειδή αποτελεί μία δυσάρεστη υπενθύμιση των αποτυχημένων προσπαθειών της Ελλάδας να εξαλείψει το μακεδονικό λαό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024