Έτοιμο το προσχέδιο της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ δηλώνει η πορτογαλική προεδρία
Έτοιμη σε επίπεδο νομικών εμπειρογνωμόνων είναι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Ευρωσύνταγμα, ανακοίνωσε η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ. Οι ΥΠΕΞ των «27»θα εξετάσουν το κείμενο στις 15 Οκτωβρίου και οι αρχηγοί στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.
95
Έτοιμη σε επίπεδο νομικών εμπειρογνωμόνων είναι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Ευρωσύνταγμα, ανακοίνωσε την Τρίτη η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι ειδικοί επί νομικών θεμάτων κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα, το σχέδιο της συνθήκης είναι έτοιμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» αναμένεται να εξετάσουν το κείμενο στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Το κείμενο θα υποβληθεί στους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ στις στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου στη Λισαβόνα.
Η Συνθήκη, αν εγκριθεί, πρόκειται αντικαταστήσει το Ευρωσύνταγμα το οποίο απορρίφτηκε το 2005 με δημοψηφίσματα από τη Γαλλία και την Ολλανδία. Οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ ήθελαν την Συνθήκη σαν ένα κείμενο περισσότερο περιεκτικό με περισσότερες εξουσίες στα τοπικά κοινοβούλια.
Η Βρετανία και η Πολωνία έχουν εκφράσει επί μέρους αντιρρήσεις για τις οποίες οι αρμόδιοι διπλωμάτες ελπίζουν να εξομαλυνθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, η Βρετανία έχει εκφράσει αντιρρήσεις για διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα ενώ η Πολωνία επιθυμεί να μην θιγούν οι διατάξεις του οικογενειακού δικαίου από την νέα Συνθήκη. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν πιέζεται να αποφασίσει την έγκριση της Συνθήκης με δημοψήφισμα αν και έχει απορρίψει την ιδέα.
Η Πολωνία ζητά επίσης ομάδες μικρότερων χωρών της ΕΕ να έχουν δικαίωμα βέτο στην εφαρμογή των αποφάσεων για διάστημα μέχρι και τεσσάρων μηνών. Οι μεγαλύτερες χώρες δεν επιθυμούν την μόνιμη εφαρμογή της διάταξης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Βιολάντα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Δύο εκρήξεις μέσα σε 6 δευτερόλεπτα
- H άνοδος των προϊόντων καθαρής ετικέτας – Τι προτιμούν οι καταναλωτές
- Το πλήρες πρόγραμμα των πλέι-οφ σε Champions League και Europa League
- Στουρνάρας: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού για το τραπεζικό σύστημα
- Η αγωνιστική που εξέθεσε τον Λανουά
- ΕΕ: Εξετάζεται η αξιοποίηση του ESM για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
