Σε επιθετική μείωση επιτοκίων κατά 0,50% προχώρησε η Fed
Σε μείωση -την πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια- του βασικού δανειστικού της επιτοκίου κατά 0,50% (από 5,25% σε 4,75%) προχώρησε η Fed, επιχειρώντας να ανακόψει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και την κρίση στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.
71
Σε μείωση -για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια- του βασικού δανειστικού της επιτοκίου κατά 0,50% (από 5,25% σε 4,75%) προχώρησε την Τρίτη η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed), επιχειρώντας να ανακόψει την ύφεση της αγοράς ακινήτων και να περιορίσει την κρίση στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.
Παράλληλα, η Fed μείωσε το προεξοφλητικό επιτόκιό της μόνο για τις εμπορικές τράπεζες επίσης κατά μισή εκατοστιαία μονάδα -άμεσα στο 5,25%.
Η κίνηση αυτή διέψευσε τους περισσότερους οικονομολόγους, που προέβλεπαν μείωση της τάξης του 0,25%, και δικαίωσε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το γεγονός πως ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ότι η επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου δεν είναι απότομη, καθιστούσε πολύ δύσκολη μια απόφαση για μείωση επιτοκίων κατά μισή εκατοσταία μονάδα.
Σκοπός της κίνησης της Fed είναι να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις. Οι εμπορικές τράπεζες αναμενόταν να ανταποκριθούν γρήγορα στην κίνηση της Fed, μειώνοντας επίσης το δικό τους βασικό δανειστικό επιτόκιο, που βρίσκεται στα επίπεδα του 8,25% τους τελευταίους 15 μήνες.
Αμεση υπήρξε η αντίδραση των αγορών στην εξέλιξη. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,58% και αναρριχήθηκε στις 13.615 μονάδες, ενώ στην αμερικανική αγορά συναλλάγματος το ευρώ διαμόρφωσε ισοτιμία με 1,3970 δολάρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Το Ιράν αρνείται να συμμετάσχει στον β’ γύρο διαπραγματεύσεων – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «υπερβολικές απαιτήσεις»
- Φάμελλος: Αρχιερέας της τοξικότητας ο Μητσοτάκης – Ο πρωθυπουργός καλύπτει τον Γεωργιάδη
- «Η Θυσία των Παρθένων στη Σύγχρονη Βαβυλώνα»: Το σκάνδαλο μαστροπείας ανηλίκων στη βικτωριανή Βρετανία
- Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 2-1: Σε απόσταση «βολής» για τον τίτλο οι «Πολίτες»! (vid)
- Μπάγερν Μονάχου – Στουτγκάρδη 4-2: Πρωταθλήτρια με τεσσάρα και για 35η φορά! (vid)
- Νέα σύγκρουση ΠΑΣΟΚ με Γεωργιάδη για την ευρωπαϊκή εισαγγελία – «Προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα»
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/neom-SUIMrEKVOXc-unsplash-315x220.jpg)



















![Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/hans-jurgen-mager-YzHeLq_kvH4-unsplash-1-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442