30

Τρεις μήνες προτού οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες για τη νέα Βουλή, η ρωσική κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο Πούτιν.

Νωρίτερα ο Φραντκόφ -πρωθυπουργός από τις 5 Μαρτίου 2004- είχε ζητήσει από τον πρόεδρο να αποπέμψει την κυβέρνησή του επικαλούμενος το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον σημαντικών πολιτικών αποφάσεων, τις οποίες πρέπει να χειριστεί προσωπικά ο ίδιος ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος όρισε υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον Βίκτορ Ζουμπκόφ, ο οποίος είναι επικεφαλής ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατά του «βρώμικου» χρήματος. Η υποψηφιότητά του θα εξεταστεί την Παρασκευή από τη Δούμα.

Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό 65χρονος Ζουμπκόφ ηγείται της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικονομικής Επίβλεψης που λειτουργεί στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών.

Τη δεκαετία του 1990 εργάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του δημαρχείου της Αγίας Πετρούπολης, όταν αντιδήμαρχος ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ